BuitenlandVerkiezingen VS

Wat wil Trump nu precies rond abortus? 

Vooral conservatieve evangelicals in de VS vragen zich vertwijfeld af wat presidentskandidaat Donald Trump nu eigenlijk wil op het gebied van abortus en vruchtbaarheidsbehandeling. „Hij creëert mist”, zeggen ze. Zij zijn teleurgesteld.

6 September 2024 13:07Gewijzigd op 6 September 2024 14:27
Aanhangers van Donald Trump protesteren in Boynton Beach, Florida, tegen de campagne van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris voor meer vrijheid op het gebied van abortus en vruchtbaarheidsbehandeling. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich
Aanhangers van Donald Trump protesteren in Boynton Beach, Florida, tegen de campagne van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris voor meer vrijheid op het gebied van abortus en vruchtbaarheidsbehandeling. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich

Met trots heeft Trump in de achterliggende jaren er bij herhaling op gewezen paal en perk te hebben gesteld aan „de bandeloze abortuspraktijk”. Daarbij doelt hij dan op de benoeming van drie opperrechters. Daardoor werd het in 2022 mogelijk dat het landelijk recht op abortus van tafel werd geveegd. Conservatieve Amerikanen juichten. Trump was hun man.

Maar dat beeld loopt inmiddels forse krassen op. Trump heeft de laatste tijd zijn prolifestandpunt behoorlijk genuanceerd. Reden? Er is in de VS veel verzet tegen strakkere regels voor abortus. Dat is er niet alleen bij de Democraten, die in grote meerderheid het recht op keuzevrijheid voor vrouwen verdedigen. Ook onder Republikeinen is gemor, zeker bij vrouwelijke leden. Dat hebben de tussentijdse verkiezingen van 2022 voor het Congres uitgewezen. Analyses tonen aan dat bovengemiddeld veel vrouwen op de Democraten hadden gestemd, uit boosheid over het verdwijnen van het landelijk recht op abortus.

Evenwichtskunst

Trump wil deze groep ontevreden vrouwen zo veel mogelijk tegemoetkomen. Feitelijk balanceert Trump op een dun koord. Hij moet conservatieven te vriend houden en prochoicevrouwen niet verliezen.

Een staaltje van die evenwichtskunst toonde hij vorige week. Tijdens een interview werd hem gevraagd wat hij vindt van de abortusvoorstellen in Florida. Conform de uitspraak van het hooggerechtshof mag die staat eigen regels stellen. Alleen kon Trump daar niet achter wegduiken. Florida is zijn thuisstaat en dus zal hij daar op 5 november naar de stembus moeten.

„Het lijkt erop dat Trump niets meer geeft om zijn prolifeaanhangers” - Lila Rose, woordvoerder antiabortusgroep Live Action

Dan zal hij ook een stem moeten uitbrengen over het nieuwste abortusvoorstel in Florida. De kwestie is: moet abortus na 6 weken verboden blijven of mag die grens opgetrokken worden naar 24 weken? Wat gaat u doen, was de vraag in het interview. Trump zei dat hij zes weken te strikt vindt. Een vrouw heeft volgens hem meer tijd nodig om te beslissen „en dus ga ik ervoor stemmen dat er meer dan zes weken nodig zijn”.

Tegenstanders van abortus reageerden ontzet. Sommigen spraken van „een kolossale ommezwaai”. „Het lijkt erop dat Trump niets meer geeft om zijn prolifeaanhangers”, zei Lila Rose van de antiabortusgroep Live Action. „Als hij in het openbaar compromissen sluit, dan is dat enorm ontmoedigend voor kiezers die prolife zijn en ik denk dat hij zijn herverkiezing in gevaar brengt.”

Trump begreep dat zijn uitspraken hem electoraal schade konden berokkenen. Vandaar dat hij dit vorige week vrijdag bij Fox New probeerde te repareren. Hij zei: „Met zes weken ben ik het niet eens. Je hebt meer tijd nodig; dat heb ik altijd gezegd. Maar de Democraten zijn radicaal, wat hen betreft kun je een abortus plegen in de negende maand, en in sommige staten, zoals Minnesota, kun je de baby executeren na de geboorte. Dat soort dingen is onaanvaardbaar, en om die reden zal ik nee stemmen.”

Embryo’s

Abortus is niet het enige punt waarmee Trump vragen oproept bij conservatieve Amerikanen. Ook zijn plannen voor het vergoeden van de vruchtbaarheidsbehandeling ivf stuiten op bezwaren. Trump heeft aangekondigd dat hij gratis ivf-behandelingen wil. „We willen in dit land toch meer baby’s?”, zei hij tijdens een bijeenkomst in Wisconsin. Hetzelfde verklaarde hij in Michigan. Hoe dat betaald moet worden, maakte hij niet duidelijk.

Conservatieven in de VS zien grote bezwaren. Een belangrijk probleem voor hen is hoe omgegaan moet worden met embryo’s die niet gebruikt worden. In veel gevallen worden deze vernietigd of ingevroren.  In het sterk conservatieve Alabama bepaalden de opperrechters van die staat dit voorjaar dat elk ingevroren embryo juridisch gezien een kind is. Trump zei in Wisconsin het geheel niet eens te zijn met die uitspraak. Lastig voor hem is wel hoe zijn voorstellen voor ivf zich verhouden tot het platform van zijn eigen partij die pogingen doet om ook in andere staten te komen tot een uitspraak zoals in Alabama.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer