Economie
Woningcorporaties zien geen geldproblemen door fors hogere huren

De flinke verhogingen van de huurprijs in juli lijken niet voor financiële problemen te zorgen onder mensen in een sociale huurwoning. Woningcorporatie Ymere zegt dit niet van huurders te hebben gehoord. Bij de Alliantie zijn hierover volgens een woordvoerder niet tot nauwelijks signalen binnengekomen.

ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat de woninghuren in juli de grootste stijging doormaakten in ruim dertig jaar. Gemiddeld stegen die met 5,4 procent, woningcorporaties hebben de huren verhoogd met 5,6 procent. Ymere en de Alliantie zeggen dat het inkomen van veel huurders afgelopen tijd ook is gestegen. Zo zijn uitkeringen en de huurtoeslag hoger, waardoor veel mensen relatief gezien juist een kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur, benadrukken ze.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft met onder meer de overheid en huurdersvereniging Woonbond afspraken gemaakt over het verhogen van de huur. Daarin staat onder meer dat de huren maximaal 0,5 procent minder hard mogen stijgen dan de cao-lonen. Die zijn de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor de maximale stijging van de huren in juli ook hoger is uitgevallen.

Woonbron zegt ook weinig tot geen signalen te krijgen dat bewoners in de problemen komen door de huurverhogingen. Deze woningcorporatie en Ymere zeggen hulp te bieden als bewoners moeite hebben met het betalen van de huur.

De Woonbond is bang dat de huren van een sociale huurwoning volgend jaar nog harder stijgen dan dit jaar. De organisatie wijst erop dat de gemiddelde loonstijging voor dit jaar is geraamd op 6,6 procent. De Alliantie, Ymere en Woonbron zeggen nog niet te weten hoeveel de huren volgend jaar omhoog gaan.

Woningcorporaties verhogen de huur om nieuwe huizen te bouwen op de krappe woningmarkt en voor onderhoud, renovaties en verduurzaming van de huizen. „Corporaties hebben ook gewoon hun kosten, maar ze kijken wel naar de betaalbaarheid van hun huren en proberen die zo laag mogelijk te houden. Ze willen ook graag nieuwe woningen bouwen voor mensen op een wachtlijst”, verklaart een woordvoerder van Aedes. Zonder huurverhogingen voor nieuwe bewoners zijn de huurprijzen volgens hem minder hard gestegen, gemiddeld met 5,1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer