BinnenlandRechtszaak

Hof: Onderwijsassistent had gebrek aan respect voor andersdenkenden

Het christelijke Insula College in Dordrecht heeft onderwijsassistent Benny Elwuar terecht ontslagen vanwege diens „kwetsende” uitlatingen tegenover homoseksuele leerlingen.

3 September 2024 15:52Gewijzigd op 3 September 2024 16:52
Het Insula College in Dordrecht. beeld In de Buurt
Het Insula College in Dordrecht. beeld In de Buurt

Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag . Het hof bekrachtigt daarmee een eerder vonnis van de kantonrechter in Dordrecht. Die stelde in 2023 eveneens dat de evangelische onderwijsassistent zijn boekje te buiten ging.

Het ontslag van Elwuar volgde na Paarse Vrijdag op 9 december 2022. Zo’n dag is bedoeld om de acceptatie van lhbti’ers te bevorderen. De zestiger, die jarenlang werkte op de school, weigerde op Paarse Vrijdag een paars armbandje te dragen en discussieerde fel met leerlingen over zijn beweegredenen, stelt het hof vast.

Ook verwees Elwuar in de dagopening naar onder meer Leviticus 18:22 („Bij een manspersoon zult gij niet liggen met vrouwelijke bijligging; dit is een gruwel”, Statenvertaling). Verder stelde Elwuar dat mensen „die deze gruwelen bewust blijven doen, in de hel kunnen belanden en dat dat niet zijn eigen interpretatie is, maar Gods Woord”, zo schrijft het gerechtshof.

Op zich vallen dit soort uitingen onder de vrijheid van meningsuiting en godsdienst, zoals die beschermd worden door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), tekent het hof aan. Maar in een arbeidsverhouding, waarvan in het geval van de onderwijsassistent sprake was, kan dit wat het hof betreft anders liggen. Dan mag „van de werknemer een zekere mate van loyaliteit worden verwacht.”

Ziek

Op de school rust de wettelijke plicht om een „omgeving te creëren waarin leerlingen en personeel zich veilig en geaccepteerd weten”, ongeacht bijvoorbeeld hun seksuele gerichtheid, geeft het hof aan. Dat betekent dat de onderwijsassistent zich „op een respectvolle wijze” tegenover leerlingen en docenten moet uiten. „Daar past niet bij het aanstoot nemen aan het al dan niet herhaaldelijk aanbieden van een paars armbandje door leerlingen, fel discussiëren met (minderjarige) leerlingen over zijn bezwaren ten aanzien van homoseksualiteit, homoseksualiteit wegzetten met de bewoordingen dat dit een gruwel is in de ogen van God en dat zij die deze gruwelen begaan, naar de hel gaan, en hen „ziek” noemen”, zo betoogt het gerechtshof.

Ook een door de onderwijsassistent gemaakte spuugbeweging naar de regenboogvlag in het bijzijn van leerlingen getuigt van een „gebrek aan respect voor en acceptatie van andersdenkenden” en lhbti-leerlingen, oordeelt het hof.

Het gerechtshof staat ook stil bij het verweer van Elwuar, dat zijn verwijzing naar aangehaalde Bijbelteksten volledig in lijn is met de grondslagverklaring die hij in 2005 bij indiensttreding op de christelijke school ondertekende. Het hof stelt echter dat die grondslagverklaring „niet in steen gebeiteld” is. Lesgeven, zo stelt het hof, „omvat nadrukkelijk het bijbrengen van kennis over en respect voor verschillen in onder andere seksuele geaardheid.”

Respectvol

De school heeft benadrukt, geeft het gerechtshof aan, dat het Elwuar vrijstaat bezwaren te hebben tegen Paarse Vrijdag, maar dat dit onverlet laat dat hij zich hierover op respectvolle wijze tegenover leerlingen en medewerkers dient te uiten.

Elwuar zelf zei in april 2023 bij de kantonrechter dat het nooit zijn bedoeling is geweest „mensen af te stoten en te kwetsen. Als dat wel is gebeurd, bied ik mijn excuses aan. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. De school maakt een karikatuur van mij.”

Meer over
Homoseksualiteit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer