‘Staken, staken, staken’, roepen boze wetenschappers op Domplein
Tegenstanders van de forse bezuinigingen op het hoger onderwijs treffen de eerste voorbereidingen voor een staking. Die willen ze tegen het einde van het academische jaar uitroepen als de regeringspartijen hun plannen niet aanpassen. Oprichter Rens Bod van actiegroep WOinActie schetste maandag in Utrecht hoe zo’n staking eruit kan gaan zien. „Staken, staken, staken”, riepen vervolgens een paar honderd onderzoekers, studenten en bestuurders over het Domplein tijdens de Alternatieve Opening van het Academisch Jaar.
„Radicaalrechtse regeringen hebben een buitengewoon problematische relatie met de wetenschap”, zei Bod. Hij riep zijn toehoorders op „dwars voor deze absurde bezuinigingen te gaan liggen”.
Volgens Bod hebben „extreme bezuinigingen” zoals de rechtse coalitie die wil doorvoeren grote maatschappelijke gevolgen. „Uit vele onderzoeken blijkt dat een goed opgeleide bevolking bijdraagt aan meer welvaart en welzijn, ongeacht de studierichting”, zei de hoogleraar. De plannen van PVV, VVD, NSC en BBB leiden volgens hem „over de hele breedte tot minder goed opgeleide mensen”.
Als de plannen niet worden bijgesteld, moet het hoger onderwijs volgens WOinActie „de meest disruptieve staking aller tijden” organiseren. Hij vertelde hoe tijdens zijn tijd in Schotland, zo’n tien jaar geleden, een academische staking ertoe leidde dat bezuinigingen van tafel gingen. „Dat gebeurde toen juist aan het einde van het academische jaar, omdat daardoor niemand kon afstuderen. Dat lijkt extreem, maar de bezuinigingen waren nog extremer.”
Volgens Bod is een goede samenwerking tussen studenten, medewerkers en bestuurders „essentieel” om resultaat te boeken. „Laten we hopen dat het niet nodig is, maar laat ook duidelijk zijn dat niets ons zal tegenhouden als deze radicaalrechtse regering haar plannen doorzet.” Ook andere organisaties, zoals de Algemene Onderwijsbond (AOb), zinnen in dat geval op hardere acties.
Voor een volgend protest is alvast een datum gekozen: 14 november. Wat er dan precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.