Buitenland
Duitse leger beëindigt operatie in Niger na acht jaar

De Duitse strijdkrachten hebben een acht jaar durende operatie in Niger beëindigd door de controle over een belangrijke luchtmachtbasis in het West-Afrikaanse land over te dragen. Een militair vliegtuig met daarin de laatste zestig Duitse militairen die op de basis in hoofdstad Niamey waren gestationeerd, landde vrijdagavond in Duitsland.

ANP

De luchtmachtbasis in Niamey diende als logistiek knooppunt voor de MINUSMA-vredesmissie van de Verenigde Naties in het naburige Mali, die in 2013 werd opgezet en vorig jaar werd beëindigd. Ongeveer 3200 Duitse militairen dienden in de loop der jaren in Niamey.

Na staatsgrepen in Mali en Burkina Faso werd Niger een tijdlang gezien als de laatste democratisch bestuurde partner van het Westen in de strijd tegen terrorisme in de regio, die herhaaldelijk te maken heeft gehad met aanvallen van islamitische groeperingen die banden hebben met Al Qaeda en Islamitische Staat. Vorig jaar nam echter ook in Niger het leger de macht over. De nieuwe machthebbers maakten al gauw duidelijk dat de aanwezigheid van westerse troepen niet langer gewenst was.

Eerder dit jaar verlieten de laatste Franse en Amerikaanse troepen Niger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer