Binnenland
Steeds meer Haagse kinderen zitten thuis, jeugdombudsman bezorgd

Steeds meer kinderen in Den Haag kunnen door problemen niet naar school gaan en zitten de hele dag thuis. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de jeugdombudsman van de stad, Yvette Nass, dat het aantal in de afgelopen jaren is verdubbeld. Ze noemt daarbij geen aantallen en was niet bereikbaar voor toelichting.

ANP

Eerdere maatregelen om de thuiszitters te helpen, lijken volgens Nass weinig effect te hebben. Ze maakt zich daar grote zorgen over.

Nass laat weten dat ze steeds meer klachten krijgt dat ouders geen passende plek kunnen vinden waar hun kind onderwijs kan krijgen. Ook is er geen goede zorg of begeleiding beschikbaar om kinderen te helpen tijdens het wachten tot ergens een plek vrijkomt. Ouders en kinderen zijn volgens haar „vastgelopen in het systeem” en weten niet meer bij wie ze terechtkunnen met vragen.

De jeugdombudsman wijt de problemen aan veranderingen in de jeugdzorg. Kinderen kunnen geen jeugdhulp krijgen „door bijvoorbeeld wachttijden bij de nieuwe samenwerkingsverbanden” of doordat de hulp niet meer onder contracten valt.

Nass vraagt de gemeente Den Haag om direct concrete maatregelen te nemen. Zo wil ze dat ouders ondersteuning krijgen tijdens het wachten op een passende plek in onderwijs of zorg. Ook moeten ouders op de hoogte gehouden worden van de voortgang wanneer een kind op een wachtlijst staat. Kinderen die thuis zitten, kinderen die thuis dreigen te komen zitten en ouders hebben daar volgens haar baat bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer