Ook ongesorteerd restafval bevat nog bruikbare grondstoffen
Plasticafval wordt toch verbrand? Waarom zouden we het apart inzamelen? In werkelijkheid is dit stadium allang gepasseerd en wordt er steeds meer hergebruikt in nieuwe plasticproducten.
In de plastickliko mogen in de meeste gemeenten ook plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) worden gegooid. Voor het restafval betaalt elk huishouden dan voor elke vuilniszak die het inlevert bij de ondergrondse container. In andere gemeenten mag pmd gewoon bij het restafval. De afvalverwerker kan dit er achteraf prima uit halen door nascheiding. Ook dan blijft het nodig om papier, glas, gft, textiel en klein chemisch afval bij de bron te scheiden, omdat dit achteraf niet meer kan.
Bij afvalverwerker Attero in Wijster komt restafval terecht op een systeem van transportbanden, luchtstromen en gevoelige sensoren, die plastic, metaal en drankkartons sorteren.
In de praktijk levert nascheiding beter plastic op dat minder is vervuild met andere plasticsoorten. Maar bij apart ingeleverde pmd plakt er geen restafval en viezigheid aan het plastic, waardoor dat geschikter is voor recycling. De Nederlandse overheid wil in 2025 ten minste 50 procent van het plasticafval recyclen en hergebruiken in nieuwe plasticproducten.