PolitiekTweede Kamer 
Pieter Grinwis (CU) en André Flach (SGP) meest actieve Kamerleden

Pieter Grinwis (ChristenUnie) is het meest actieve Tweede Kamerlid. Dat blijkt uit de Nationale Politieke Index die dinsdag naar buiten kwam. Na Grinwis volgen respectievelijk SGP’er André Flach en VVD’er Silvio Erkens.

Redactie politiek
Pieter Grinwis (ChristenUnie) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP Sem van der Wal
Pieter Grinwis (ChristenUnie) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP Sem van der Wal

De score van Kamerleden wordt berekend aan de hand van 27 indicatoren. Elke indicator heeft een bepaalde waarde. Zo levert het indienen van een initiatiefwetsvoorstel 1000 punten op terwijl het stellen van een set Kamervragen een volksvertegenwoordiger slechts vijf punten oplevert.

Grinwis, die vorig jaar ook al op de eerste plek stond, dankt zijn plek vooral aan twaalf amendementen die hij met succes indiende. Per amendement krijgt een Kamerlid 300 punten. SGP’er Flach lukte het om acht wetswijzigingsvoorstellen door de Kamer aangenomen te krijgen.

Grinwis zegt tegen weekblad HP/DeTijd verrast te zijn. „Ik heb het afgelopen jaar stug doorgewerkt, maar het is er na de verkiezingen niet gemakkelijker op geworden om Kamermeerderheden voor elkaar te boksen”, aldus de CU’er.

PVV

Opvallend is hoe slecht de PVV als grootste partij in het parlement scoort. De partij haalt nog niet de helft van de 46.000 punten die GroenLinks-PvdA vergaarde. „Dat is een eerste indicatie dat de PVV het relatief minder goed doet dan de andere grote partijen” zei initiatiefnemer van de Nationale Politieke Index Ton van Dijk dinsdag in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Geert Wilders is het hoogst gearrangeerde PVV-Kamerlid op de lijst. De leider van de grootste regeringspartij staat op plek 59.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
PVV in de Kamer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer