Kerk & religie
Voertuigen van amish zorgen voor ongelukken

De karren van de amishgemeenschap zijn niet alleen een bezienswaardigheid in het Amerikaanse verkeer, ze zorgen ook voor hinder en onveiligheid.

Kerkredactie

In de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn vorige week twee verkeersongelukken gebeurd waarbij een kar van de amishgemeenschap betrokken was. De karren worden door paarden getrokken.

De Swartzentruber amishgemeenschap weigert uit geloofsovertuiging de rode gevarendriehoek, die in de staat verplicht is voor alle langzaam rijdende voertuigen, aan hun karren te bevestigen. De Swartzentruber gemeenschap is de meest conservatieve. Zij ziet elke vorm van technologie als een verleiding die de familiestructuur kapot kan maken. De reflecterende gevarendriehoek is verboden vanwege de rode kleur.

Onlangs heeft de Swartzentruber gemeenschap daarover een proces aangespannen tegen de staat én gewonnen. De rechter gaf de amish gelijk, bericht The Washington Times. Dit ondanks het feit dat er regelmatig ongelukken gebeuren waarbij de wagens betrokken zijn. In 2003, het jaar waarvan de meest recente cijfers bestaan, gebeurden er maar liefst 55 ongevallen waarbij een amish met paard en wagen betrokken was.

De amish zijn een mennonitische groepering. Leden ervan wonen op verschillende plekken in de Verenigde Staten. Kenmerkend voor de amish is hun levensstijl, die nog vrijwel dezelfde is als enkele eeuwen geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer