BuitenlandMesaanval Duitsland
Solingen rouwt na dodelijke aanslag, zegt burgemeester Pieter Verhoeve van zusterstad

Het verdriet na de dodelijke aanslag in Solingen hakt erin, meldt burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda, die ten tijde van de aanval in de Duitse stad was voor de viering van het 650-jarig bestaan. „Een veelkleurige dag is veranderd in een zwarte dag.” Zondag woont hij een speciale kerkdienst bij.

Solingen rouwt om de dodelijke slachtoffers bij een aanslag in de stad. beeld EPA, Volker Hartmann
Solingen rouwt om de dodelijke slachtoffers bij een aanslag in de stad. beeld EPA, Volker Hartmann

Bij een aanslag in Solingen vielen vrijdagavond rond 21.45 uur drie doden, acht gewonden, van wie vijf ernstig. Een onbekend persoon stak met een mes in op bezoekers van de feestelijkheden in Solingen. De politie startte vrijdagavond een klopjacht; mogelijk is een verdachte gearresteerd. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda.

Burgemeester Verhoeve woonde vrijdagavond met een delegatie vanuit Gouda de festiviteiten bij in de Duitse stad. Gouda en Solingen onderhouden een jarenlange, intensieve vriendschapband. Verhoeve en burgemeester Tim Kurzbach van Solingen zijn persoonlijk bevriend vanuit een gedeelde persoonlijk drijfveer voor hun werk. ,Wij bidden voor elkaar.”

Gemoedelijk

De sfeer op het plein was „ontspannen en gemoedelijk”, zegt Verhoeve zaterdagochtend terugblikkend vanuit Solingen. „Het was de sfeer van een Koningsdag. Ik had net een bord van een aannemer met de logo’s van beide steden cadeau gekregen. Zo’n sfeertje.”

De feestelijke stemming sloeg ineens om, zegt Verhoeve. „De sfeer in Solingen is het beste te omschrijven als rustige rouw. Verdriet overheerst. De mesaanslag is een wond voor Solingen. Een aanslag, juist op het verjaardagsfeest van de stad waar jarenlange voorbereiding aan vooraf is gegaan, leidt tot een collectief verdriet.” Zelf voelt de burgervader zich „vooral verdrietig”, laat hij desgevraagd weten. „Het hakt erin. Felicitaties maken plaats voor condoleances.”

Oproep

Burgemeester Verhoeve bevond zich vrijdagavond ten tijde van de aanslag op een plein bij een optreden van een symfonieorkest met dj Topic. De aanslag zou volgens Duitse media vlak voor het podium hebben plaatsgevonden. „Wij kregen onverwachts een oproep van de autoriteiten om het terrein rustig te verlaten, omdat er een aanval in de stad had plaatsgevonden.”

„Felicitaties in Solingen maken plaats voor condoleances” - Pieter Verhoeve, burgemeester Gouda

De duizenden bezoekers verlieten het plein rustig, vertelt Verhoeve. „Boven de stad cirkelden ineens politiehelikopters, terwijl speciale eenheden met geblindeerde voertuigen rondreden om te zoeken naar de dader.”

Gewapende agenten posten bij de plaats waar vrijdagavond een aanslag plaatsvond in Solingen. beeld AFP, Ina Fassbender

De burgemeester begaf zich met de delegatie uit Gouda naar het hotel. ,Ik heb me niet onveilig gevoeld”, zegt Verhoeve, die van de aanslag zelf niets heeft gezien. Zaterdagochtend is er ook weinig meer te merken van de aanslag. ,Wij zitten in een rustig deel van de stad.”

Kerkdienst

Verhoeve zou zondag een interkerkelijke herdenkingsdienst in de Evangelische Kirche van Solingen bijwonen, samen met burgemeester Kurzbach. „De burgemeester is een trouw kerkganger, hij gaat elke zondag naar de kerk.” Verhoeve zou samen met Kurzbach een bijdrage leveren aan de kerkdienst. Op de toren van de kerk staat met grote letters: ”O land land land höre des Herrn Wort”.

Zaterdagavond vindt er mogelijk een herdenkingsplechtigheid plaats in Solingen. De herdenkingsdienst van zondag krijgt door de dodelijke aanslag een ander karakter. Niet de feestelijkheden, maar het verdriet en de rouw nemen waarschijnlijk een grote plaats in. De invulling is echter nog niet bekend.

Forensische rechercheurs onderzoeken de plaats delict in Solingen waar vrijdagavond een aanslag plaatsvond. beeld EPA, Christoper Neundorf

Burgemeester Kurzbach is „in shock” door de aanslag, meldt hij een verklaring. „Voor mijn vriend en collega is de aanslag heel intens”, zegt Verhoeve. De Goudse burgervader leeft hem mee. „Wij waren blij met de blijden, nu wenen we met de wenenden. Maar het gaat niet om ons, niet om Gouda, maar om Solingen en haar inwoners”, benadrukt Verhoeve. Verhoeve blijft, als Kurzbach dat op prijs stelt, sowieso tot maandag in Solingen. „Omdat ik er in tijden van nood voor mijn vriend wil zijn. Wij leven mee met de slachtoffers en de inwoners van Solingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer