BuitenlandMesaanval Duitsland 
Goudse burgemeester Pieter Verhoeve veilig na mesaanval in zusterstad Solingen

Bij een mesaanval in de Duitse stad Solingen, vlak bij Düsseldorf, zijn vrijdagavond drie mensen om het leven gekomen en acht anderen gewond geraakt, onder wie vijf zwaargewond. De Goudse burgemeester Pieter Verhoeve, die vrijdagavond in de stad aanwezig was, is veilig in het hotel ondergebracht.

Onlineredactie
beeld EPA, Christopher Neundorf 
beeld EPA, Christopher Neundorf 

De politie gaat ervan uit dat de dader, die rond 21.40 uur toesloeg, alleen handelde. Het gaat om een onbekende man, meldt de politie zaterdagochtend. „Rechercheurs moeten alle puzzelstukjes nu bij elkaar leggen”, liet een politiewoordvoerder vrijdagnacht weten. Geruchten in de media over hoe de man eruit zou zien, wilde de woordvoerder niet bevestigen. Wel wijzen alle getuigenverklaringen erop dat hij alleen handelde. „We hebben geen informatie over zijn mogelijke verblijfplaats”, aldus de politie.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, zei vanuit het centrum van de stad dat de dader „uit het niets lukraak om zich heen heeft gestoken”. Over een motief kon hij nog niets zeggen. In Solingen werd vrijdagavond het 650-jarige bestaan van de stad gevierd met een groot feest.

De dader wist volgens ooggetuigen te ontkomen in de paniek die ontstond na de mesaanval. Veel mensen die het zagen gebeuren, zijn in shock, zegt een politiewoordvoerder. „Zij krijgen professionele ondersteuning en we ondervragen hen in de hoop op meer informatie.”

Ook de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, was vrijdagavond in de stad aanwezig. „De Goudse delegatie is veilig in het hotel ondergebracht”, schrijft Verhoeve zelf op X.

Gouda en Solingen zijn zustersteden. De feestelijke avond kreeg „een gruwelijk einde”, aldus Verhoeve. Hij wenst „alle nabestaanden, onze zusterstad en burgemeester en vriend Tim Kurzbach alle sterkte”. Volgens de woordvoerder van Verhoeve was de burgemeester samen met wethouders Thierry Van Vugt en Michiel Bunnik in Solingen.

Alle festiviteiten die zaterdag en zondag gepland stonden vanwege het stadsjubileum zijn geannuleerd. Solingen is in rouw, schreef burgemeester Tim Kurzbach vrijdagavond op Facebook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer