EconomieOverbelast stroomnet
Zeeuw krijgt vergoeding voor tijdelijk uitzetten zonnepanelen

Huiseigenaren op de Zeeuwse eilanden Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

Redactie economie
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

„Het doel van deze primeur voor Nederland is om te leren hoe bereidwillig huishoudens zijn om te helpen het stroomnet te ontlasten”, meldde Stedin donderdag. Klanten van Eneco zijn benaderd voor vrijwillige deelname aan de proef Slim Schakelen.

In Zeeland is het aantal huishoudens met zonnepanelen flink gestegen. Hierdoor wordt op bepaalde momenten meer energie opgewekt dan verbruikt, wat leidt tot een overbelast elektriciteitsnet. Als de proef slaagt, wil de netbeheerder hem breder uitrollen.

Alliander, de eigenaar van netbeheerder Liander, onderzoekt of het huiseigenaren ook gaat vragen tegen betaling hun panelen tijdelijk uit te schakelen. Alliander beheert het stroomnet in onder meer Gelderland, Noord-Holland en Flevoland.

Enexis, een netbeheerder die actief is in Overijssel, Drenthe en Groningen, zegt nog geen soortgelijke plannen te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Energietransitie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer