Modi eert ‘Indiase Schindler’ tijdens bezoek aan Polen
De Indiase premier Narendra Modi heeft tijdens zijn bezoek aan Polen een eerbetoon gebracht aan Digvijaysinhji Ranjitsinhji Jadeja, een Indiase man die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Poolse weeskinderen heeft opgevangen. Hij staat ook bekend als de ‘goede maharaja’, naar zijn Indiase lokale heerserstitel, of ‘de Indiase Oskar Schindler’, vernoemd naar de man die honderden Joden wist te redden tijdens de Holocaust.
De maharaja richtte in 1942 in het westen van India een kamp op waar Poolse weeskinderen naartoe konden komen. Die waren na het uitbreken van de oorlog geëvacueerd naar Siberië, maar leefden daar onder barre omstandigheden. De maharaja zorgde goed voor hen en stelde zich op als vaderfiguur, vertelden de opgevangen kinderen later. Hij regelde onder meer Europees eten, onderwijs en een kerk voor hen. Toen de oorlog voorbij was adopteerde hij tweehonderd kinderen zodat ze niet terug hoefden te keren naar Polen, dat inmiddels communistisch was geworden.
Na verloop van tijd zijn velen toch weer in Polen beland en daar hebben ze het verhaal verspreid van de maharaja, die overleed in 1966. Hij heeft een heldenstatus verworven en in de hoofdstad Warschau zijn onder meer een plein en een school naar hem vernoemd. Er zijn boeken over hem geschreven en er is een monument, waar Modi woensdag bloemen legde. De Indiase premier sprak daar ook met enkele weeskinderen van destijds die nu nog in leven zijn en familieleden van anderen.
Modi is de eerste Indiase premier in 45 jaar die een bezoek brengt aan Polen. Hij spreekt daar later nog met mensen uit de Indiase gemeenschap en donderdag nog met premier Donald Tusk en president Andrzej Duda. Daarna reist hij als eerste Indiase premier door naar Oekraïne voor een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky.