EconomieToeslagen
„Laat geen geld liggen, nog twee weken om toeslag aan te vragen”

De overheid roept iedereen op te controleren of ze nog recht hebben op toeslagen over vorig jaar, want aanvragen kan tot 1 september.

Redactie economie
Een brief van de Dienst Toeslagen over huurtoeslag. beeld Dienst Toeslagen 
Een brief van de Dienst Toeslagen over huurtoeslag. beeld Dienst Toeslagen 

Een op de tien mensen laat toeslag liggen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Dat kan onverstandig zijn, omdat de kosten voor zorg, huur of een kind kunnen aantikken. Begin dit jaar bleek nog uit onderzoek van voorlichtingsinstituut Nibud dat een derde van de huishoudens moeite heeft om rond te komen. Controleer of je recht hebt op een (hogere) toeslag over vorig jaar en vraag die aan, zo roept de Dienst Toeslagen maandag iedereen op.

Toeslagen voor het jaar 2023 kunnen tot 1 september worden aangevraagd. Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag geldt een afwijkende aanvraagtermijn van maximaal drie maanden terugwerkende kracht.

Mensen laten geld liggen omdat ze niet weten dat ze recht hebben op toeslag, of wanneer er iets veranderd is in hun situatie en het bedrag hoger wordt. Daarnaast kunnen mensen het lastig vinden om formulieren in te vullen of zijn ze bang dat ze achteraf geld moeten terugbetalen. Mensen verkleinen de kans dat ze geld moeten terugbetalen door hun gegevens in de inlogomgeving Mijn toeslagen of de app na te lopen en wijzigingen door te geven.

Wie er zelf niet uitkomt, kan terecht bij bijvoorbeeld de gemeente, bibliotheken of de Formulierenbrigade.

Het toeslagensysteem in zijn huidige verschijningsvorm gaat op de schop. Begin dit jaar verscheen een rapport dat de alternatieven in kaart brengt. Maar zowel aan afschaffen als vereenvoudigen of fundamenteel aanpassen zitten voor- en nadelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer