Hongaars kinderkoor
130 Hongaarse kinderen zingen in gereformeerde kerk Urk

Zeker 130 Hongaarse kinderen komen vrijdag 23 augustus naar Urk om er te zingen. Het concert is een initiatief van de Hongaarse protestantse predikant ds. János Hermán uit Zwolle.

Janita van Hoeven
Het Hongaarse Kinderfilharmonisch orkest uit Szentegyháza. beeld Sándor Haáz
Het Hongaarse Kinderfilharmonisch orkest uit Szentegyháza. beeld Sándor Haáz

Het Kinderfilharmonisch orkest, kortweg ”Fili”, bestaat uit honderd koorleden en veertig musici in de leeftijd van 9 tot 18 jaar. Ze zijn afkomstig uit Szentegyháza, een Hongaarstalig stadje in de Roemeense regio Transsylvanië. Het koor en orkest bestaan sinds 1982 en hebben sinds 1990 al meer dan 1500 concerten gegeven in Hongarije en in Europa.

Het is een uniek ensemble, vindt ds. Hermán, emeritus predikant van de Hongaarse protestantse gemeente in Zwolle. „Het koor valt op qua aantal, kwaliteit en enthousiasme. Het heeft al 45 jaar dezelfde dirigent: Sándor Haáz. Hij heeft ”Fili” zelf opgericht. In de regio was op cultureel gebied niet zo veel te doen. Het koor werd in korte tijd erg populair en hij heeft het met veel liefde ontwikkeld tot het huidige niveau.”

Toen ds. Hérman nog in Roemenië woonde, bezocht hij regelmatig concerten van dit ensemble. „Ik werd geraakt door de muzikale prestatie die deze kinderen leveren en wilde hen graag eens in Nederland uitnodigen.”

Zes jaar geleden trof hij samen met zijn vrouw de eerste voorbereidingen, maar door corona kon het bezoek niet doorgaan. Nu is het er toch van gekomen. Vrijdag 23 augustus treedt het koor op in de gereformeerde kerk in Urk. „Deze gemeente wordt gediend door ds. Csongor Kelemen, een Hongaarse predikant die getrouwd is met een Urker vrouw.” Na het concert slapen de kinderen in een sporthal en in gastgezinnen in Urk. Op zaterdag en zondag zingt het koor in de Hongaars protestantse gemeenten in Zwolle en in Den Haag.

Het Hongaarse Kinderfilharmonisch orkest dat vrijdag 23 augustus optreedt in Urk. beeld Sándor Haáz

Erfgoedprijs

De kinderen treden op in lokale klederdracht van de Seklers, een Hongaarse volksgroep met een eigen cultuur en tradities. „Je kunt ze vergelijken met de Friezen in Nederland. De kledij is heel kleurig en prachtig om te zien.”

Het programma van het Kinderfilharmonisch orkest bestaat uit korte klassieke werken, kerkmuziek en volksliederen uit Hongarije en andere landen.  In 2003 ontvingen de dirigent en het koor en orkest van Szentegyháza de “Hongaarse Erfgoedprijs”.

„Ik werd geraakt door de muzikale prestatie die deze kinderen leveren ” - Ds. Hermán M. János, Hongaars emeritus predikant Zwolle

Ds. Hermán verwacht, zeker op Urk, veel belangstelling voor het koor. „Op Urk zingen ze graag en kennen ze een echte zangcultuur. Maar ook in Zwolle en in Den Haag reken ik zeker op 400 tot 600 mensen.”

De Hongaarse christelijke gemeenschap in Nederland bestaat uit ongeveer 2500 mensen. Er zijn vijf Hongaarse protestantse gemeenten: in Rotterdam, Amsterdam, Zwolle, Vianen en Den Haag. Die worden bediend door acht predikanten. „Dat zijn allemaal vrijwilligers. De meesten hebben er een baan naast.”

De predikant vluchtte zelf in 1983 met zijn vrouw uit Roemenië naar Nederland. Hij werd hervormd predikant in het Friese Ouwsterhaule-Scharsterbrug. Na zijn emeritaat heeft hij in 2017 een Hongaars protestante gemeente gesticht in Zwolle.

De Hongaarse protestantse gemeente in Zwolle. Tweede van links is ds. Hermán met rechts naast zich zijn vrouw Hannie. beeld Tünde Kiss-Szászi

De gemeente heeft 153 namen in haar adressenbestand. De leden komen één à twee keer per maand samen in de lutherse kerk in Zwolle. „Afgelopen zondag waren er 32 kerkgangers.” Naast ds. Hermán gaat de Urker predikant ds. Keleman voor, afgewisseld met Hongaarse theologiestudenten uit Kampen. „Zo bedrijven wij een beetje zending onder de Hongaren in Nederland.”

Financieel kan de gemeente zich redelijk bedruipen. Een dienst beleggen kost 200 euro, rekent ds. János uit. „Meestal komen we net uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer