Buitenland
Noodtoestand in Russische grensregio Belgorod om aanval Oekraïne

De gouverneur van het Russische grensgebied Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de hele regio in verband met voortdurende aanvallen van het Oekraïense leger.

ANP
Vrijwilligers zoeken hulpgoederen uit in Moskou. De waren zijn bestemd voor ontheemden in de Koerskregio. beeld AFP, Stringer 
Vrijwilligers zoeken hulpgoederen uit in Moskou. De waren zijn bestemd voor ontheemden in de Koerskregio. beeld AFP, Stringer 

„De situatie in de regio Belgorod blijft extreem moeilijk en gespannen”, zei Gladkov in een video die hij op de berichtenapp Telegram plaatste. Dagelijkse beschietingen door de Oekraïense strijdkrachten hebben huizen verwoest en burgers gedood en verwond, voegde hij eraan toe. „Daarom nemen we vandaag het besluit om een regionale noodsituatie af te kondigen.”

Gladkov meldde Oekraïense droneaanvallen op twee dorpen in het gebied, Sjebekino en Oestinka, in de nacht van dinsdag op woensdag. Daarbij vielen geen gewonden, maar werd wel schade aangericht. Belgorod ligt ten zuiden van Koersk, waar het Oekraïense leger sinds vorige week een militaire operatie uitvoert.

Autoriteiten in de Russische regio’s Koersk, Voronezj en Brjansk meldden woensdagochtend dat daar in de nacht drones uit Oekraïne zijn neergeschoten door de Russische luchtverdediging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer