Nederlandse vakantieganger loopt steeds vaker knokkelkoorts op na beet tijgermug
Steeds vaker raken Nederlanders besmet met knokkelkoorts in het buitenland. Dat signaleert alarmcentrale Eurocross. Hoe zorgelijk is dat? Vijf vragen.
Om hoeveel meldingen gaat het precies?
Eurocross ontving dit jaar tot nu toe 112 meldingen van knokkelkoorts (dengue) bij Nederlandse reizigers, meldde de organisatie dinsdag. Dat zijn er bijna evenveel als in heel 2023, toen de alarmcentrale 113 meldingen kreeg. Eurocross verwacht eind dit jaar voor het eerst boven de 200 uit te komen. De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Curaçao. Knokkelkoorts komt in zeker 128 landen voor.
De toename hangt samen met de opmars van de tijgermug, die de ziekte kan overdragen als die in de bevolking aanwezig is.
Hoe gevaarlijk is de ziekte?
Mensen kunnen last krijgen van hoge koorts, hevige hoofdpijn –vooral achter de ogen–, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. De meeste infecties verlopen relatief mild. Ongeveer 5 procent van de geïnfecteerde mensen krijgt echter een ernstige vorm. Zonder goede behandeling kan dat levensbedreigend zijn.
Hoe kun je de ziekte voorkomen?
Omdat het denguevirus zich via de tijgermug verspreidt, is het zaak te voorkomen dat je gestoken wordt als je in een land bent waar het diertje voorkomt. Draag bedekkende kleding, smeer jezelf in met DEET en houd je kamer mugvrij. Slapen onder een klamboe is ook verstandig, al steekt de tijgermug vooral overdag.
Het is daarnaast mogelijk jezelf tegen dengue te laten vaccineren. Vaccinatie is vooral van belang voor mensen die al eerder dengue hebben gehad, omdat een tweede of derde infectie vaak ernstiger verloopt.
Lopen we ook in Nederland risico op een besmetting?
Bij het RIVM zijn tot nu toe alleen gevallen van knokkelkoorts bekend bij mensen die in het buitenland zijn geweest. Het instituut acht de kans om in Nederland ziek te worden van de mug zeer klein.
De tijgermug wordt wel steeds vaker in Nederland gesignaleerd, al heeft hij zich hier nog niet gevestigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft haar handen vol aan het bestrijden van het diertje. De toezichthouder riep in mei de hulp in van burgers en gemeenten, omdat de grenzen van de eigen capaciteit waren bereikt .
Zijn er meer infectieziekten waarover Eurocross zich zorgen maakt?
De alarmcentrale krijgt steeds vaker meldingen van hondsdolheid (rabiës). Dit jaar gaat het om 424 meldingen, tegenover 300 in 2023. Mensen kunnen besmet worden na een beet, krab of lik van een besmet dier. Zonder snelle behandeling is hondsdolheid dodelijk. Wereldwijd overlijden jaarlijks zo’n 60.000 mensen aan de ziekte.