Kerk & religieKoster in Barneveld
Kostersechtpaar gg Barneveld-Zuid stuurt 250 vrijwilligers aan

Kostersechtpaar Hendriksen van de gereformeerde gemeente in Barneveld-Zuid stuurt ongeveer 250 vrijwilligers aan. „We proberen de rust te bewaren in de kerkdiensten. Het is belangrijk dat de diensten ongestoord verlopen, want het is heilige grond tijdens de Woordverkondiging.”

Jan van Reenen
Kostersechtpaar Jerry en Jolanda Hendriksen van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid. beeld Niek Stam
Kostersechtpaar Jerry en Jolanda Hendriksen van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid. beeld Niek Stam

Komend vanaf Lunteren zie je de Adullamkerk direct. Jerry en Jolanda Hendriksen zitten in de keuken. Ze kosteren sinds 2008, bij de opening van deze kerk; hij voor 29 uur per week en zij voor 6 uur.

Een van hun taken is het aansturen van de vrijwilligers en dat zijn er nogal wat. Jolanda: „Ik heb een grote groep vrouwen die helpt met het schoonmaken van de kerk. Er zijn negen groepen van twaalf vrouwen. Ze zijn eens per negen weken aan de beurt. We proberen te zorgen voor een goede sfeer. De vrouwen hebben ruim de tijd voor koffiedrinken, maar hun verantwoordelijkheidsgevoel is wel zo groot dat ze het werk gedaan krijgen.”

Buitenploeg

Jerry stuurt de buitenploeg aan. „Dat werk gebeurt door de mannen. Daarnaast is er nog de grote voorjaars-  en najaarsschoonmaak. Daarbij zijn er verreikers nodig om de hoge ramen van de kerk schoon te maken. Verder heb ik te maken met de zondagse vrijwilligers: de hulpkosters, de EHBO’ers, de verkeersregelaars en de toezichthouders. De laatstgenoemden bewaken de orde. Ze staan voorafgaand aan de dienst buiten op het plein en houden ook tijdens de dienst met behulp van camera’s alles in de gaten. Ik denk dat er al met al ongeveer 250 vrijwilligers actief zijn.”

Naast het gewone kosterswerk vindt het echtpaar Hendriksen dat zij ook het aanspreekpunt zijn voor gemeenteleden. Jerry: „Ik ben vaak in en om de kerk te vinden. Als mensen vragen hebben, schieten ze me gemakkelijk aan.”

De zalen worden regelmatig, voor een niet-commerciële prijs, verhuurd aan diverse reformatorische organisaties en ook aan het Van Lodensteincollege als daar geen ruimte over is.

De contacten met koster Wout Hazeleger van het ernaast gelegen kerkgebouw De Hoeksteen van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland zijn prima. Jerry: „Als het mogelijk is, helpen we elkaar, bijvoorbeeld met apparaten en de verhuur van zalen. Ik heb pas nog een bosmaaier geleend. Ook op het persoonlijke vlak zijn we goed met elkaar. We komen regelmatig op elkaars verjaardagen.”

Een gebeurtenis die de koster is bijgebleven vond in het voorjaar van 2023 plaats tijdens de dienst op eerste pinksterdag. „Er kwam een vrouw binnen die er nogal bijzonder uitzag en geen hoed op had. Ik sprak haar vriendelijk aan, want je wilt toch iedereen welkom heten. Wel zei ik dat het niet de bedoeling was dat ze onder de dienst zou gaan staan. Maar dat gebeurde toch. Tijdens het slotgebed stond ze opeens op de trappen van de preekstoel en begon ze te roepen, waardoor ze de dienst verstoorde. Ik heb haar bij de arm genomen en naar buiten gebracht. Het was bijzonder dat dominee Van Laar gewoon door kon gaan met het dankgebed.”

„Tijdens het slotgebed stond de vrouw ineens op de trappen van de preekstoel en begon ze te roepen” - Jerry Hendriksen, koster gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid

Waarom is hij koster geworden? Jerry: „Toen ik in 2008 de advertentie zag waarin een koster gevraagd werd, dacht ik eerst dat het niets voor mij was, maar ik veranderde van gedachten en kreeg er steeds meer zin in. Ik wilde iets voor de kerk betekenen door contact te hebben met de kerkelijke gemeente en het zorgen voor het onderhoud van het gebouw. Het is mooi om een schakel te zijn in de dienst van de Heere en een bijdrage te leveren aan het ongestoord laten verlopen van de diensten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer