BuitenlandBosbranden
Grieken krijgen Europese hulp bij bestrijden branden Athene

Om natuurbranden bij de hoofdstad Athene te bestrijden, krijgt Griekenland hulp uit vier Europese lidstaten. De Grieken vechten tegen de gevolgen van wat naar verwachting de heetste zomer ooit wordt.

Redactie buitenland
Een oranje gloed boven het Parthenon op de Akropolis in Athene. In de buitenwijken van de stad woeden bosbranden. beeld AFP, Angelos Tzortzinis.
Een oranje gloed boven het Parthenon op de Akropolis in Athene. In de buitenwijken van de stad woeden bosbranden. beeld AFP, Angelos Tzortzinis.

Italië, Frankrijk, Tsjechië en Roemenië sturen brandweerlieden om te helpen een enorme natuurbrand te beteugelen die sinds zondag in de buitenwijken van Athene woedt. De Fransen zeggen toe in ieder geval 180 man, 55 trucks en een helikopter te zullen leveren.

De brand woedt al bij het plaatsje Penteli en de gelijknamige berg, die beroemd is om het marmer dat gebruikt is op de Akropolis en in andere historische monumenten, aan de noordoostelijke rand van Athene en voorsteden. De nabijgelegen stad Marathon –die zijn naam gaf aan de hardloopwedstrijd– is geëvacueerd.

Volgens de laatste berichten hebben uit voorzorg al ongeveer 35.000 bewoners van de streek hun woning of verblijfplaats verlaten. Een aantal panden is sinds zondag door brand verwoest.

Er zijn geen Nederlanders geëvacueerd die via een reisorganisatie in Griekenland zijn, melden brancheorganisatie ANVR en reisorganisatie TUI. „In de stad Athene en directe omgeving hebben wij wel reizigers zitten, maar die hebben hier vooralsnog geen last van”, zegt een woordvoerster van TUI.

Meer dan 670 brandweerlieden bestrijden de bosbranden, die van noord naar zuid over een lengte van 30 kilometer woeden. Ze worden bijgestaan door zeventien blusvliegtuigen en vijftien helikopters. Naast dat er harde wind staat, wordt het blussen volgens brandbestrijders ook bemoeilijkt door het droge terrein en de brandbare begroeiing, vooral hulststruiken en pijnbomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer