BinnenlandToeslagenaffaire
Meldingen grensoverschrijdend gedrag door prinses Laurentien; stichting dreigt met juridische stappen tegen AD

Bij de ambtelijke top van het ministerie van Financiën zijn „meerdere meldingen” binnengekomen over prinses Laurentien, waarbij „de emoties weleens zijn opgelopen” over haar optreden. Prinses Laurentien zou ambtenaren onbehoorlijk hebben bejegend.

Redactie binnenland
Als het AD geen gehoor geeft aan de oproep, willen de stichting en Laurentien juridische stappen ondernemen tegen de krant. beeld ANP, Bas Czerwinski
Als het AD geen gehoor geeft aan de oproep, willen de stichting en Laurentien juridische stappen ondernemen tegen de krant. beeld ANP, Bas Czerwinski

Dat meldde het AD woensdag na onderzoek. Naar verluidt gaat het om zeker acht meldingen. Ingewijden schetsen volgens het AD een patroon van intimidatie, dat leidde tot een angstcultuur. Er zou sprake zijn van „emotioneel reageren, mensen uitschelden, geen tegenspraak dulden”.

„De stichting betreurt dat betrokkenen van beide organisaties het proces op momenten als emotioneel zwaar hebben ervaren”

Financiën erkent in een reactie aan het AD dat er problemen zijn geweest. Ingewijden met wie het AD sprak, noemen het zonder enige twijfel „grensoverschrijdend gedrag”, een kwalificatie die het ministerie niet in de mond wil nemen.

De incidenten hebben zich het afgelopen jaar voorgedaan bij de afwikkeling van de kinderopvangtoeslagenaffaire, waarbij 30.000 ouders in de problemen kwamen doordat er ineens geen geld meer werd uitgekeerd. Prinses Laurentien wierp zich met haar Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) op als helper van ouders en kinderen. In die functie werkte ze nauw samen met ambtenaren en consultants van het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor het oplossen van de problemen van slachtoffers van de toeslagenaffaire.

SGH ontkent het beeld dat in het AD naar voren komt. Wel erkent de stichting in de verklaring dat er „emoties” kwamen kijken bij de „intensieve samenwerking” over de herstelmethode van de prinses. „De stichting betreurt dat betrokkenen van beide organisaties het proces op momenten als emotioneel zwaar hebben ervaren.”

Prinses Laurentien en haar stichting overwegen juridische stappen te ondernemen als het AD niet rectificeert, voegt een woordvoerder woensdagavond toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Toeslagenaffaire

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer