BinnenlandDatingapp
Datingapp voor platteland populair: „Wij hebben tijd voor elkaar als het regent”

Datingapp AgriMatching, waarop plattelandsjongeren de liefde voor hun leven kunnen vinden, slaat aan. Nu al telt de app, die slechts vier maanden bestaat, 11.000 gebruikers.

Liefde is samen koeien voeren. Datingapp AgriMatching koppelt jongeren met liefde voor het boerenleven. beeld ANP, Iris van den Broek
Liefde is samen koeien voeren. Datingapp AgriMatching koppelt jongeren met liefde voor het boerenleven. beeld ANP, Iris van den Broek

Op een zonnige dag zitten ze niet op het terras, maar op de trekker. Plattelandsjongeren zijn druk als iedereen aan het strand ligt en hebben alle tijd als het regent. „Die levensstijl moet je liggen”, zegt Rienck Waalkens (23) uit het Groningse Nieuwolda, die AgriMatching bedacht. Om mensen te matchen die op een dergelijke manier in het leven staan, lanceerde hij in april een datingapp voor plattelandsjongeren.

„Plattelandsjongeren zijn druk als iedereen aan het strand ligt en hebben alle tijd als het regent”

Het begon met een geintje, vier jaar geleden. Waarom er eigenlijk geen onlineplek is waar agrarische jongeren elkaar kunnen ontmoeten, vragen Rienck en zijn vrienden zich af. Voor de grap maakt de groep een Instagrampagina aan waarop ze foto’s van vrienden zetten met aanbevelende tekst: „Pietje, zoveel jaar oud, houdt van bier drinken en trekker rijden en is op zoek naar een leuke meid”.

Rienck Waalkens. beeld Rienck Waalkens

In korte tijd wordt de pagina razend populair. De makers willen maximaal twee posts per dag plaatsen, om spam te voorkomen. Op den duur is er een wachtrij van zes weken. Rienck heeft het er druk mee: hij verifieert vooraf bij de persoon in kwestie of die het goed vindt dat hij op de pagina komt. Intussen ontstaan de eerste stelletjes. Ook een studiegenoot van Rienck doet zijn vriendin via het platform op. „Toen besefte ik pas: bizar, zoiets werkt echt.”

Openingszin

Na Instagram brengt de Groninger mensen –geselecteerd op provincie– samen via Snapchat. Maar ook op dat platform groeit AgriMatching uit z’n jasje. En dus bedenken Rienck en zijn kompanen een datingapp. Daarin kunnen gebruikers aangeven of iemand hun leuk lijkt. Hebben mensen een match, dan delen ze foto’s met elkaar uit hun dagelijks leven. Een idee dat gebaseerd is op BeReal, een app waarin mensen foto’s maken van iets wat ze op dat moment aan het doen zijn.

„Door die fotootjes leer je elkaar beter kennen”, legt Rienck uit. Gebruikers kunnen een gesprek beginnen met zo’n plaatje als handvat. „Je hoeft dus geen geweldige openingszin te bedenken.” Bovendien stijgt de zogeheten matchscore door foto’s van een ander te liken.

„Soort zoekt soort, dat geldt ook voor jongeren van het platteland” - Rienck Waalkens, oprichter AgriMatching

Pit

„Ik ben Mark de Kreij, 20 jaar jong, woon in mooie Groningen en toer graag overal wat rond”, schrijft een van de gebruikers op zijn profiel. Mark is op zoek naar een „leuke, spontane meid met pit”, vertelt hij per telefoon. Veel tijd om op pad te gaan heeft hij niet. De boerenzoon uit Sebaldeburen werkt als internationaal machinist. Ideaal om het dan via de app te proberen, vindt hij.

Mark koos voor een account op AgriMatching omdat hij wel houdt van een meid die verstand heeft van het agrarische leven. „Maar ze hoeft niet per se boerin te zijn”, verzekert hij. De twintiger, zelf christen, zou het liefst een christelijke meid willen. „Maar als ze dat niet is, zou ik wel het gesprek aangaan of ze openstaat voor het geloof.”

Mark de Kreij. beeld Mark de Kreij

Voorzien

De 11.000 gebruikers gaan alle verwachtingen van de oprichter te boven. Apps gericht op gelijkgestemden doen het goed, weet Rienck. „Soort zoekt soort, dat geldt ook voor jongeren van het platteland.” Al kunnen stedelingen die een plattelandsleven wel zien zitten ook een account aanmaken.

De akkerbouwer zelf is inmiddels „voorzien” van een vriendin. „Toen we de app aan het bouwen waren, kreeg ik vaak te horen dat ik het voor mezelf deed: „De mooiste houd je straks voor jezelf”. Maar mijn meid ken ik gewoon bij ons uit de keet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer