EconomieSerie Winkelstraat 3.0
Leerdam heeft eerste gemakswinkel voor tabak, pakket en pasfoto

Met Pakje Tabak heeft Leerdam de eerste gemakswinkel van Nederland waar de consument terechtkan voor tabak, pakketjes en pasfoto’s voor officiële documenten. De winkelformule speelt in op de behoefte aan gemak. Parkeren kan gratis, voor de deur.

Bij de pakketautomaat aan de buitenzijde van Pakje Tabak kunnen mensen hun pakket ophalen wanneer het hen uitkomt. beeld Erik Kottier
Bij de pakketautomaat aan de buitenzijde van Pakje Tabak kunnen mensen hun pakket ophalen wanneer het hen uitkomt. beeld Erik Kottier
Eigenaar Adrie Kleppe. beeld Erik Kottier

Ondernemer Adrie Kleppe, eigenaar van het naastgelegen winkelcentrum Europaplein, besloot zelf om de nieuwe gemakswinkel te beginnen. Dat was toen het verbod op tabaksverkoop in supers kwam en de supermarkt de pakketautomaat van PostNL niet meer kwijt kon. „Op verzoek van PostNL hebben we hier een officieel postkantoor geopend. Binnen is de balie, aan de buitenzijde van het pand staat de pakketautomaat. Soms komen mensen om elf uur ’s avonds nog wat ophalen.”

Achter een geblindeerde binnendeur bevindt zich de winkel met rookwaren. Tabak hoort bij het winkelcentrum waar mensen voor alledaagse behoeften terechtkunnen, vindt Kleppe. „Ik ben zelf tegen roken en vind dat jongeren rookvrij moeten opgroeien. Maar ik ben ook niet blind voor de vraag van rokers uit de omliggende wijken en dorpen. Mensen hebben toch de behoefte om te roken. Ik vind niet dat ze de auto moeten hoeven pakken om naar een andere stad te rijden.”

Kleppe was drie jaar bezig voordat Pakje Tabak open kon. „Ik heb gesprekken gevoerd met ambtenaren over wat wel en niet mocht. Er mag bijvoorbeeld geen reclame op de buitengevel.” Een ondernemer met wie hij in gesprek was, haakte af.

De zestig vierkante meter tellende zaak biedt nog een service: een klantentoilet. „Er is een tekort aan openbare, schone wc’s. Wie hoge nood heeft, kan hier terecht.”

Post en pasfoto’s. beeld RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer