Binnenland
Weinig animo voor subsidie wolvenrasters, wel in Gelderland

Diverse provincies hebben al enkele jaren een subsidieregeling voor veehouders om hun dieren te beschermen tegen wolven, maar daar wordt nog niet veel gebruik van gemaakt. Onder meer in Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland kunnen boeren met financiële hulp een wolfwerend raster aanschaffen. In Gelderland groeide het aantal aanvragen dit jaar fors nadat de provincie de regeling had verruimd, maar in andere provincies valt de animo tegen.

ANP

Zo hebben in Friesland, waar 450.000 euro beschikbaar is, pas 52 boeren (van wie 36 dit jaar) bij de provincie aangeklopt voor een subsidie. In Drenthe is het aantal schapen dat achter een wolfwerend raster in de wei staat toegenomen van 10 procent van het totaal in 2022 naar nu 25 procent. „Een aanzienlijke stijging, maar nog lang niet toereikend om het aantal aanvallen van wolven op landbouwhuisdieren significant terug te brengen”, aldus gedeputeerde Egbert van Dijk. Drenthe heeft dit jaar ruim 800.000 euro subsidie beschikbaar; daarvan is nu 300.000 euro uitgekeerd.

Het aantal aanvallen van wolven op schapen en andere dieren is explosief gestegen. In de eerste drie maanden van 2024 zijn 267 aanvallen vastgesteld. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog 77. Volgens BIJ12, de organisatie die namens de provincies wolvenzaken afhandelt, hadden ruim negen op de tien landeigenaren die met wolvenaanvallen te maken kregen geen preventieve maatregelen genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer