Willemijn Hissink zette onlangs haar 28.000e orgel op orgelsite.nl: „De Groningse Martini is mijn favoriet”
Vraag Willemijn Hissink (39) uit Ede naar feiten over een willekeurig Nederlands orgel. Grote kans dat de webmaster van orgelsite.nl die zonder problemen oplepelt. Recent plaatste ze voor de 28.000e keer foto’s en gegevens van een orgel op haar site.
Tijdens het gesprek strooit de webmaster kwistig met jaartallen, aantallen registers en namen van orgelbouwers. Dankzij haar autisme heeft Hissink een goed geheugen voor al die orgelweetjes. In het dagelijks leven werkt ze als kunstschilder bij De Rotonde in haar woonplaats. Orgels schildert ze niet. „Stel je voor dat ik een orgelpijp scheef weergeef. Ik heb ook een passie voor de natuur en schilder graag vogels, vissen en insecten. Vaak in felle kleuren.”
Hoe ontstond uw belangstelling voor orgels?
„Mijn vader was organist van de christelijke gereformeerde kerk in Naarden en ik mocht soms naast hem op de orgelbank zitten. Op mijn achtste gingen we naar de volkskerstzang in de Grote Kerk in onze woonplaats Naarden. De geweldige klank van het drieklaviers Witte-orgel uit 1862 maakte grote indruk. Sindsdien ben ik gek van orgels. Niet alleen vanwege de klank, ook de techniek en de bouwgeschiedenis interesseren me.
Orgelspelen lukte mij helaas niet goed vanwege dyspraxie. Daarbij hebben je hersens moeite met het verwerken van motorische taken. Mijn vader nam mij vroeger mee naar concerten in onder andere Haarlem, Kampen en Rotterdam. Inmiddels heb ik bijna alle grote Nederlandse orgels gehoord. Doesburg en Maassluis staan nog op mijn verlanglijst.”
„Ik schat dat er wereldwijd 250.000 orgels zijn; ik kan dus nog vooruit” - Willemijn Hissink, webmaster orgelsite.nl
Wat is uw top 3 van Nederlandse orgels?
„Bovenaan staat het orgel van de Groningse Martinikerk vanwege de machtige klank en de boeiende geschiedenis. Na de eerste bouwfase rond 1480 hebben er diverse bouwers aan gewerkt. Op de tweede plek komt het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen. Nummer drie is het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk van Katwijk. Franse muziek klinkt daar geweldig.”
Hoe raakte u bij orgelsite.nl betrokken?
„Wim Verburg, die de site heeft opgezet, overleed in 2010 op 44-jarige leeftijd . Voor die tijd stuurde ik hem regelmatig gegevens van orgels. Wims moeder beheerde de site na het overlijden van haar zoon, maar dat werd haar al snel te veel. In 2011 vroeg zij of ik dit werk wilde overnemen.”
U plaatste al ruim 28.000 orgels. Waar eindigt dit?
„Toen ik in 2011 begon, stonden er zo’n 5000 orgels op de site. Dat aantal is dus fors gegroeid. Dagelijks ben ik dik drie uur voor de site bezig. Van de circa 7000 Nederlandse orgels zijn er 5100 op mijn site te vinden. Duitsland telt bijvoorbeeld zo’n 50.000 orgels. Datzelfde aantal is in de Verenigde Staten te vinden. Ik schat dat er wereldwijd 250.000 orgels zijn. Ik kan dus nog vooruit. Mijn site is niet uniek. Zo heb je in Nederland een concurrent als orgbase.nl. Ik probeer zo veel mogelijk orgels te zoeken die daar niet op staan.”__
Tevreden met het aantal bezoekers?
„Dagelijks wordt mijn site zo’n 6000 keer bezocht. Er zit een stijgende lijn in het aantal bezoeken. Toen de Volkskrant kortgeleden een top 15 van buitenlandse orgels publiceerde, merkte ik dat er veel meer op de orgels uit die lijst werd geklikt.
Ik probeer wensen van bezoekers zo veel mogelijk te honoreren. Op verzoek van een man met een visuele beperking zet ik alle informatie nu vetgedrukt, zodat hij die goed kan lezen. Een vrouw die in een oudemuziekensemble speelt, vroeg recent om ook stemmingen en toonhoogtes van de orgels te vermelden. Daar ben ik nu mee bezig.
Regelmatig maak ik zelf foto’s van orgels, maar hulp van anderen is onmisbaar. Ik vraag zo veel mogelijk mensen om orgelgegevens aan te leveren, niet alleen familieleden en bekenden, maar bijvoorbeeld ook Facebookvrienden uit Duitsland en Engeland.”
Welk land kiest u als u een zak geld zou krijgen voor een orgelreis?
„Australië, want dit land telt veel orgels van Engelse makelij. Ik houd van de warme klank en de kleurrijke fronten van dergelijke instrumenten. En er staan nog weinig orgels uit Australië op mijn site.”