Eten van bewerkt rood vlees verhoogt risico op dementie
Regelmatige consumptie van bewerkt rood vlees, zoals een speklapje, verhoogt het risico op dementie en mentale achteruitgang.
Dat komt naar voren uit een studie die deze woensdag werd gepresenteerd op de internationale alzheimerconferentie (AAIC) in de Amerikaanse stad Philadelphia. Mensen die minstens twee keer per week bewerkt rood vlees eten, blijken 14 procent meer kans op dementie te hebben dan degenen die dat maar drie keer per maand doen.
De uitkomsten suggereren dat mensen hun risico op dementie met 20 procent kunnen verlagen door rood vlees stelselmatig te vervangen door bijvoorbeeld noten en peulvruchten. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van meer dan 130.000 mensen, die tot 43 jaar achtereen werden gevolgd.
Ook het inademen van rook van natuurbranden verhoogt het risico op alzheimer, zo blijkt uit onderzoek dat maandag werd gepresenteerd op het alzheimercongres. Rook uit bosbranden lijkt zelfs aanzienlijk schadelijker dan fijnstof uit wegverkeer of fabrieken.