BuitenlandVerkiezingen VS
Biden in toespraak: In de VS kan een stotterend jongetje president worden

Het redden van de democratie is belangrijker dan persoonlijke ambitie. Dat stelde de Amerikaanse president Joe Biden woensdagavond in een tv-toespraak waarin hij zijn besluit toelichtte om uit de verkiezingscampagne te stappen.

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt het volk toe vanuit het Oval Office in het Witte Huis. beeld AFP, Evan Vucci
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt het volk toe vanuit het Oval Office in het Witte Huis. beeld AFP, Evan Vucci

Biden zei dat zijn besluit bedoeld was om de eenheid in de Democratische Partij te herstellen. „In de afgelopen weken is het me duidelijk geworden dat ik op dit cruciale moment mijn partij moet verenigen”, aldus de president. Voor hem is doorslaggevend geweest dat de leiding van het Congres hem smeekte te stoppen, omdat het risico bestond dat de Democraten in november ook beide kamers van het Congres zouden verliezen.

Nergens noemde Biden zijn leeftijd of zijn mentale gezondheid als reden voor zijn besluit. Ook kwam hij niet terug op een eerdere opmerking dat hij alleen zou terugtreden als „de Allerhoogste” hem dat opdroeg.

Haat

De president zei naar aanleiding van de aanhoudende kritiek te zwijgen over zijn fysieke en mentale gezondheid: „Toen ik werd gekozen, beloofde ik altijd eerlijk tegen u te zijn. De waarheid is dat de heilige zaak van deze natie groter is dan het belang van wie van ons dan ook.” Die uitspraak is opvallend omdat Biden in de achterliggende weken is verweten zijn persoonlijke belang boven dat van het land te stellen door de druk te weerstaan om af te treden.

Joe Biden omhelst zijn dochter, Ashley Biden. Zijn gezin was ook aanwezig bij de toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis. beeld AFP, Evan Vucci

Zoals hij de laatste tijd vaker in toespraken heeft gedaan, wees Biden erop dat Amerika op een kantelpunt in de geschiedenis staat. „In het land staat dit verkiezingsjaar de democratie op het spel. Amerikanen zullen moeten kiezen tussen vooruitgang of achteruitgang, tussen hoop en haat, tussen eenheid en verdeeldheid. We moeten beslissen of we nog steeds geloven in eerlijkheid, fatsoen, respect, vrijheid, rechtvaardigheid en democratie.”

„De waarheid is dat de heilige zaak van deze natie groter is dan het belang van wie van ons dan ook” - Joe Biden, president VS

In de toespraak van twaalf minuten benadrukte Biden dat vanwege de kritieke situatie waarin de Amerikaanse democratie verkeert, persoonlijke ambitie geen enkele rol mag spelen. „Daarom besloot ik dat de beste manier om vooruit te komen is: de fakkel doorgeven aan een nieuwe generatie. Dat is de beste manier om onze natie te verenigen.”

Biden prees de kwaliteiten van zijn vicepresident Kamala Harris, die nu zijn plaats als presidentskandidaat inneemt. Hij typeerde haar als „capabel, stoer en taai”.

Stotterend jongetje

Nergens in zijn toespraak noemde de president de naam van Donald Trump, zijn rivaal. Wel probeerde hij een brug te slaan naar zijn politieke tegenstanders. „Op dit moment kunnen we degenen met wie we het niet eens zijn niet als vijanden zien, maar als (…) vrienden, mede-Amerikanen. Kunnen we dat doen? Doet karakter in het openbare leven er nog toe?”

De 81-jarige Joe Biden benadrukte dankbaar te zijn dat de Amerikanen bij de verkiezingen van 2020 vertrouwen in hem hebben gesteld. Dat hij het als stotterend jongetje in Pennsylvania kon schoppen tot de president van de Verenigde Staten onderstreept volgens Biden dat hij woont in het land van „dromers en doeners”.

In zijn toespraak tot het Amerikaanse volk maakte Biden duidelijk dat hij niet zou aftreden als president en zijn termijn de komende zes maanden wil volmaken. Hij schetste zijn plannen totdat hij in januari zijn ambt verlaat, waaronder het beëindigen van de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, garanties voor de steun aan Oekraïne, hervorming van het hooggerechtshof en het blijven werken aan garanties voor abortusrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer