Koningsdag 2025 in Doetinchem
Koning Willem-Alexander wil zijn verjaardag volgend jaar in Doetinchem vieren, en daarmee heeft de Koningsdagviering voor het eerst in Gelderland plaats sinds de aanslag in Apeldoorn in 2009.
Het bezoek van de koninklijke familie aan de Achterhoek is gepland op zaterdag 26 april, omdat de verjaardag van de vorst op een zondag valt. Dat gebeurde ook op de eerste Koningsdag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander: op 26 april 2014 ging hij naar De Rijp en Amstelveen. In 2020 viel Koningsdag niet op zondag maar op maandag, doordat het een schrikkeljaar was.
Voor zijn verjaardagsviering doorkruist de koning het land. Alle provincies krijgen een beurt, maar niet strikt op volgorde. Vorig jaar gingen de koninklijke gasten naar Emmen, in 2023 naar Rotterdam, in 2022 naar Maastricht.
De Achterhoek heeft een keer eerder de eer gehad de jarige monarch te ontvangen: koningin Beatrix ging in 1998 naar Doesburg en Zutphen. Sindsdien is Gelderland nog één keer aan de beurt geweest, in 2009, al waren Barneveld en Nijkerk wel betrokken bij de viering in Amersfoort in 2019.
Het bezoek aan Apeldoorn was op 30 april 2009 abrupt voorbij na een aanslag op de koninklijke familie tijdens een rijtoer. Toen de open bus waarin de gasten zaten vanaf de Loolaan rechtsaf de Zwolseweg in draaide, naderde van links, vanaf de Jachtlaan, met grote snelheid een zwarte Suzuki Swift, bestuurd door Karst Tates (38) uit Huissen. De auto raakte dranghekken en boorde zich van achteren in de mensenmenigte. Zeven omstanders kwamen om. Tien mensen raakten gewond, van wie er twee zware verwondingen hadden. De Suzuki kwam niet tegen de koninklijke bus tot stilstand, maar tegen monument De Naald. De bestuurder overleed in de daaropvolgende nacht in het ziekenhuis.
Na de aanslag reed de bus direct naar Paleis Het Loo. „Wat begonnen is als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama”, zei koningin Beatrix later op de dag in een televisietoespraak, die begon met een diepe zucht. „Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Mijn familie, ik, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn.”
Sinds de aanslag is de beveiliging op Koningsdag en bij andere gelegenheden verscherpt. Wegen worden niet meer met dranghekken, maar met betonnen versperringen geblokkeerd. Het eerste jaar erna, in Wemeldinge en Middelburg, werden bezoekers gescreend en gefouilleerd en mochten ze op de route niet van de ene plaats naar de andere lopen. Tegelijk wordt geprobeerd de ontspannen sfeer zo veel mogelijk te handhaven.