Binnenlandtien jaar MH17
Benjamin van 1 stierf ook op vlucht MH17

Benjamin werd 1 jaar. De kleine jongen is één van de 298 slachtoffers van de MH17-vliegramp. Deze woensdag precies tien jaar geleden werd de Boeing 777 in het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten.

Bloemen bij het Nationaal Monument MH17 in het herinneringspark bij Vijfhuizen, niet ver van Schiphol. Het is deze woensdag precies tien jaar geleden dat de MH17-ramp zich voltrok. beeld Ronald Bakker
Bloemen bij het Nationaal Monument MH17 in het herinneringspark bij Vijfhuizen, niet ver van Schiphol. Het is deze woensdag precies tien jaar geleden dat de MH17-ramp zich voltrok. beeld Ronald Bakker

De 1-jarige Benjamin Lee Jian Han kwam uit Maleisië. De naam van het ventje is vermeld op een roestvrij stalen plaatje met nummer 259. Daarbij staat een boompje. Het is één van de 298 bomen in het MH17-herdenkingspark bij Vijfhuizen, onder de rook van Schiphol. Voor elk slachtoffer een boom, met naamplaatje.

„Dit is eigenlijk onze Maarten”, zegt Kees van der Peijl, die als vrijwilliger al jaren het gras op het park kort houdt. De gepensioneerde KLM’er wijst naar een foto van een jongen met zwart haar. Maarten de Vos, 18 jaar, Nederland, staat er op plaatje 179  bij de herinneringsboom voor de jongeman. „De ouders van Maarten zijn onze vrienden geworden”, zegt Van der Peijl, terwijl de regen op zijn veelkleurige paraplu tikt. „Ze helpen vaak bij het onderhoud van het park.”

„Astrid was hun enig kind. Vreselijk om haar zo te moeten verliezen. Ze worden geen opa en oma ” - Kees van der Peijl, vrijwilliger herdenkingspark

Met meer nabestaanden kreeg de in Vijfhuizen woonachtige Van der Peijl contact. Zo bezocht hij in Goirle de ouders van de 31-jarige Astrid Hornikx. Ook zij liet het leven in het oosten van Oekraïne. „Astrid was hun enig kind. Vreselijk om haar zo te moeten verliezen. Ze worden geen opa en oma.” Een band heeft Van der Peijl ook met Dré Wagemans, die zijn broer Harrie verloor. „De twee broers zouden samen gaan fietsen op volgens mij Bali. Maar Dré ging toch niet mee het vliegtuig in.”

Van der Peijl loopt over de grindpaden in het park. „We gaan nog wat graskantjes bijknippen”, zegt hij. Telkens klinkt het gegrom van vliegtuigen die landen en opstijgen.  Bouwvakkers zijn in de aanloop naar de herdenking van de MH17-ramp een tribune aan het opzetten. Opvallend zijn honderden felgele zonnebloemen in het park. Brokstukken van de tien jaar geleden neergeschoten Boeing 777 belandden tussen de zonnebloemen.

Kees van der Peijl, vrijwilliger op het park bij Vijfhuizen waar de slachtoffers van vlucht MH17 worden herdacht. beeld RD 

De slachtoffers, vaak vakantiegangers, kwamen uit tal van landen. Plaatje 195: Megan Hally, 4 jaar, Nederland. Plaatje 172: Joop Albert de Roo, 72 jaar, Nederland. Plaatje 262: Jennifer van der Leij, 31 jaar, Nederland. Plaatje 261: Ketut Priscilla Wiartini, 32 jaar, Indonesië. Plaatje 165: Gabriele (Gaby) Lauschet, 48 jaar, Duitsland. Plaatje 175: Siti Amirah Binti Parawira Kasuma, 83 jaar, Maleisië. Plaatje 140: Susan Marilyn Horder, 62 jaar, Australië.

Bij verschillende bomen hebben nabestaanden foto’s van hun omgekomen geliefden gehangen. Aan een boom hangt een foto van een meisje van een jaar of acht in een plastic omhulsel. Guitige oogopslag, grote bril op haar neus. „Always in our hearts and prayers”, altijd in onze harten en gebeden. In een fles naast de boom voor de 53-jarige Willem Grootscholten heeft een familielid een briefje achtergelaten. „Cheers Willem. Liefs van je nicht Wilma.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer