Strafzaak
Zes jaar cel geëist tegen voorganger om seksueel misbruik

Tegen een christelijke voorganger uit het Groningse Middelstum is dinsdag bij de rechtbank in Groningen zes jaar cel geëist wegens het jarenlang seksueel misbruiken van een jonge vrouw.

Exterieur van de rechtbank Groningen. beeld ANP, Vincent Jannink
Exterieur van de rechtbank Groningen. beeld ANP, Vincent Jannink

Voorganger Jan Willem M. (54) zou tussen 1999 en 2010 met de vrouw seksuele handelingen hebben verricht in Middelstum en het Gelderse Well.

M. had volgens de officier van justitie destijds een leidinggevende rol binnen de opwekkingsbeweging Kwa Sizabantu Zending (KSB), die zijn wortels heeft in Zuid-Afrika.

De officier van justitie neemt het M. kwalijk dat hij er bij de vrouw op aandrong haar mond te houden over de seksuele relatie. M. zou haar hebben gezegd dat God hem zijn zonden had vergeven.

Het vermeende slachtoffer, toen ook behorend tot KSB, trok op zestienjarige leeftijd in bij Jan Willem M. en diens vrouw in Middelstum en was min of meer hun pleegdochter. Zij stelt dat het misbruik startte toen zij zestien jaar was. M. daarentegen vertelde dat de buitenechtelijke, seksuele relatie begon toen de vrouw achttien jaar was.

Reinheid

De voorganger stelde het dinsdag „zeer te betreuren” dat hij jarenlang een buitenechtelijke relatie had met de vrouw, die dertien jaar jonger dan hij is. „Dat was zondig.” M. verzorgde in het verleden lezingen voor onder meer de organisatie Ware Liefde Wacht, die jongeren aanspoort tot seksuele reinheid voor het huwelijk.

De vrouw deed in 2017 aangifte tegen M. De aanklager noemde die „betrouwbaar”. Bij haar is een posttraumatische stoornis vastgesteld. Ze durfde dinsdag niet op de zitting te komen. Iemand anders las haar slachtofferverklaring voor. De vrouw stelde zich „leeg en gebruikt” te voelen vanwege het misbruik door M. Ze overwoog zichzelf verschillende malen van het leven te beroven, zei ze.

Het vermeende slachtoffer stelde dat M. haar „volledig in zijn verstikkende greep had, ook op godsdienstig gebied”. M. was volgens haar haar zogeheten zielzorger, binnen KSB een gangbare ‘functie’. „Elk woord, elke zondige gedachte moest ik aan hem belijden.” De vrouw noemde KSB een „sekte” en vraagt een schadevergoeding van 50.000 euro.

M. zelf stelt dat er gelijkwaardigheid en wederzijdse liefde in de relatie met de vrouw bestond. Hij bood de vrouw naar eigen zeggen een luisterend oor, bijvoorbeeld toen het slecht ging met haar vader.

De advocate van M., mr. I.E. Leenhouwers, vroeg vrijspraak. Ze wees erop dat M. „stellig” ontkent dat hij de zielzorger was van de vrouw. Wel zochten de twee „troost” bij elkaar. Leenhouwers sprak tegen dat KSB een sekte is. Ook had M. niet zo’n grote rol binnen de KSB, stelde ze.

Prominent

M. is tegenwoordig actief bij het Christelijk Centrum De Cederborg in Middelstum. Die organisatie zegt als grondslag „het Evangelie van Jezus Christus” te hebben. De aanklager zei te vrezen dat M. in zijn huidige rol als „prominent” binnen dat centrum zich weer zal misdragen.

Woordvoerder Oetze Deelstra van de Protestantse Kerk in Nederland bevestigt desgevraagd dat M. in het verleden proponent binnen de PKN was. In het meest recente papieren jaarboek van de PKN (2020-2021) staat M. nog als proponent vermeld. De woordvoerder zegt hier om privacyredenen niet op in te kunnen gaan.

De rechter doet uitspraak op 27 augustus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Rechtszaken

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer