Mens & samenlevingVakantievrienden
Met z’n zessen camperen in Zeeland

Het is juni 2022. De telefoon van Cees (76) en Ina (75) Proos uit Rijssen rinkelt. Aan de lijn is een man die hun allereerste camperavontuur in RDMagazine heeft gelezen. Hij vraagt of de Rijssenaren met hem op campervakantie naar Noorwegen willen. Cees en Ina Proos houden de boot (camper) af, omdat ze niet zo ver weg willen en al helemaal niet naar dat uitgestrekte, dunbevolkte land. Dan gaat hun mobiel opnieuw over…

Cees en Ina Proos, Frans en Arja Kievit en Wim en Coby Verhoeven camperen sinds 2022 met elkaar. beeld Ina Proos
Cees en Ina Proos, Frans en Arja Kievit en Wim en Coby Verhoeven camperen sinds 2022 met elkaar. beeld Ina Proos

Arja en Frans Kieviet uit Middelharnis hebben nog niet zo lang geleden een camper gekocht en zouden graag met het echtpaar Proos gaan camperen. Al tijdens het eerste telefoongesprek klikt het en dus besluiten de twee stellen elkaar op camping De Meulebarg in Elspeet te ontmoeten. Dat ligt een beetje in het midden, in een gebied met burlende herten, iets waarvan Frans wel gecharmeerd is.

Ze regelen twee plaatsen naast elkaar, drinken samen een kop koffie en een wijntje en zien dan een derde camper op de plek tegenover hen arriveren. Met een sticker van een Rijssens verhuurbedrijf op de achterkant. De man en vrouw die eruit komen, kijken wat onwennig om zich heen, stappen op de fiets en keren even later met een paar enorme zakken op hun bagagedrager terug.

Dekbedden en kussens

Tijdens het water tappen raken Cees en Frans met de overbuurman aan de praat. De onbekende, Wim Verhoeven uit Ridderkerk, blijkt bij Averesch Campers in Rijssen voor de eerste keer in zijn leven een camper gehuurd te hebben. „Laat jullie auto staan, neem het ding maar gewoon mee; hij staat kant-en-klaar op jullie te wachten. Kijk of camperen wat voor jullie is”, had de eigenaar tegen Wim en diens vrouw Coby gezegd. Bij aankomst in Elspeet bleek de kant-en-klaarheid ietwat tegen te vallen: dekbedden en kussen waren onvindbaar en dus hadden ze bij een beddenzaak maar snel even inkopen gedaan.

De drie mannen kunnen er wel om lachen –hun vrouwen ook– en de volgende morgen zitten ze met z’n zessen gezellig voor hun campers te kletsen. „Het leek alsof we elkaar al jaren kenden”, blikt Ina Proos terug.  „Wim wist helemaal niets van camperen en kreeg een heleboel gratis tips van Cees en Frans. Over manoeuvreren met het gevaarte, over eten koken met een skottelbraai en ga zo maar door.”

Boomgaard

De drie stellen spreken na die eerste ontmoeting af om met z’n allen een lang weekend naar Zeeland te gaan. Ina Proos: „Cees is daar geboren en het leek hem leuk om de rest van het gezelschap Zeeland te laten zien.” En dus staan ze in de nazomer van 2022 op camperplaats De Plantage in Kruiningen, midden in een boomgaard.

Door de uitstapjes, gesprekken en activiteiten van díé vakantie wordt hun band pas echt hecht. Ina herinnert zich onder meer een fietstocht langs de Westerschelde en een tramrit langs de Belgische kust (zie het kader onderaan dit artikel voor meer triptips). „En Cees maar vertellen”, herinnert Ina zich. „De docent in hem kwam helemaal los.”

De zes camperaars op de veerboot Vlissingen-Breskens: Wim Verhoeven, Cobie Verhoeven, Ina Proos, Arja Kieviet en Cees Proos (v.l.n.r.) beeld Ina Proos

Heel verschillend

Na het Zeelandavontuur ontmoeten de drie stellen elkaar in Ridderkerk, in Rijssen, in Opheusden. En steeds klikt het goed. Ina Proos: „En dat terwijl we allemaal heel verschillend zijn. Neem de mannen: de een is behoorlijk ingetogen, de ander is heel vrolijk en Cees zit er mooi tussenin. Overigens is het niet alleen gezellig, we hebben ook goede, serieuze gesprekken met elkaar. Misschien komt dat onder meer doordat we tot hetzelfde kerkverband, de Gereformeerde Gemeenten, behoren; je begrijpt elkaar gewoon goed.”

Een week lang met z’n zessen op één camping staan, leidt dat niet tot spanningen? Helemaal niet, zegt Ina Proos. „Het is juist heel gezellig. Veel uitjes ondernemen we met z’n zessen, maar als er een keer iemand niet mee wil, is dat prima. Zo stonden we een keer in Opheusden op een camping langs een stroompje. Wim vroeg wie er met hem ging vissen. Cees houdt daar ook van en liep dus met hem mee. Frans zei: „Ik leg de vangst liever op de barbecue”, en ging dus iets anders doen. Dat is helemaal geen punt. Wij, de vrouwen, gaan soms met z’n drieën shoppen, terwijl de mannen op het plekje blijven. Als je het allemaal maar overlegt en elkaar vrijlaat in je keuzes.”

Camperclub

In de toekomst willen Cees en Ina Proos graag nog vaker met z’n zessen op pad. „We hebben weleens overwogen om ons aan te sluiten bij een camperclub, maar Cees houdt niet zo van een vast programma en van de verplichting om steeds met een groep op te trekken.”

In het buitenland camperen hoeft van de Rijssenaren ook niet per se. „Nederland is mooi genoeg en bevat nog genoeg onbekende plekjes. Arja, Frans, Wim en Coby zijn een poosje geleden bij de Moezel geweest. Daar zouden we ook wel mee naartoe zijn gegaan, maar vanwege een verhuizing konden we niet mee.”

Die verhuizing is nu achter de rug en zodra de zon schijnt, begint het camperbloed bij het echtpaar Proos te kriebelen. „Het mooie van camperen is: je stapt in en je bent weg. Voorbereidingen treffen is amper nodig, want alles is aan boord. Het is starten en gaan, zeker als je buiten het seizoen reist. En als je ergens aankomt, laat je de luifel zakken, zet je een tafel en twee stoelen neer en klaar ben je. Moeten we boodschappen doen, dan pakken we onze e-bikes.”

Regen op het dak

En als het regent, komen de muren dan niet op je af? Ina Proos lacht. „Onze camper is groot genoeg. Je kunt er prima met z’n vieren in leven en slapen. En puzzelen of een boek lezen terwijl de regen op het dak tikt, is heel ontspannend.”

De eerstvolgende reis is nog niet gepland, maar die kan binnen een paar dagen geregeld zijn. „Kwestie van Arja, Frans, Wim en Coby even appen en vragen waar ze naartoe willen en wanneer ze kunnen. Daar komen we wel uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer