PolitiekParlementvaria 
Asielzoekster inspiratiebron voor premier Schoof 

Een van de inspiratiebronnen voor de nieuwe minister-president, Dick Schoof, is een Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst. En als goede onderlinge verhoudingen de graadmeter zijn voor de stabiliteit van een kabinet, ziet het er voor zijn regeringsploeg niet goed uit.

beeld RD
beeld RD

Trots

Wie is Dick Schoof? Wie inspireert hem? En wat zegt het christelijk geloof hem? Vragen waar vorige week tijdens het debat over de regeringsverklaring slechts (een) gedeeltelijk een antwoord op kwam. We weten dat Dick in het gezin met zeven kinderen waarin hij opgroeide, een degelijke rooms-katholieke opvoeding kreeg. Een van Schoofs doopnamen luidt Maria. In Wikipedia staat bij het kopje religie: ”rooms-katholiek”. Maar vorige week hield hij daarover zijn kaken op elkaar. Tijdens zijn installatie bij koning Willem Alexander legde hij niet de eed af, maar de verklaring en belofte.

De nieuwe minister-president voelde wel aan dat hij vorige week aan het begin van het debat over de regeringsverklaring iets over zichzelf moest vertellen. Hij vertelde hoe zijn ouders, die reeds lang zijn overleden, zichzelf wegcijferden voor hun kinderen en hun kroost voorhielden dat ze alles uit hun mogelijkheden moesten halen. Schoof wist definitief dat hij de juiste keuze voor het premierschap had gemaakt, toen een van zijn familieleden hem belde om te vertellen dat zijn ouders trots op hem zouden zijn geweest.

De premier vertelde aan het begin van de regeringsverklaring ook dat asielzoekster en marathonloopster Sifan Hassan een van zijn grootste sporthelden is. Voor deze Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst haar eerste marathon liep, vroeg ze zich af waar ze aan was begonnen en hoe ver ze kon komen. Schoof stond met datzelfde gevoel ook in de Kamer, zo vertelde hij. Hassan, die in haar vrije tijd een hoofddoek draagt, won haar eerste marathon met overtuiging. Schoof: ,En daar trek ik mij als marathonloper graag aan op.”

Slappe hap

Of dit kabinet daadwerkelijk de rit uitzit, hangt onder meer af van de vraag of de politieke kopstukken van de partijen die een coalitie vormen, goed met elkaar door een deur kunnen. Vorige week, tijdens het debat over de regeringsverklaring, bleek dat het onderling vertrouwen tussen de drie van de vier leiders van de vier regeringspartijen –PVV-voorman Wilders, VVD-fractievoorzitter Yeşilgöz en NSC-voorman Omtzigt– nog wel verbetering behoeft. Ze maakten elkaar allerlei verwijten. Wilders spande wel de kroon. Hij viel zelfs een keer premier Schoof af door een antwoord van hem af te doen als ,slappe hap”.

Daags na Prinsjesdag in september treffen de fractievoorzitters elkaar weer tijdens de algemene beschouwingen. Dan kunnen ze laten zien of ze hun leven hebben gebeterd.

Agenda

De Tweede Kamer is op reces tot en met 2 september. Het kabinet vergadert door over de begroting voor 2025. Ook gaat het kabinet een regeerprogramma opstellen op basis van het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB met elkaar sloten.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer