„De Samaritaanse vrouw bedreef zending nadat ze eerst zelf het voorwerp van zending was. Ze deed dat omdat ze vol was van Christus.”
Dat zei ds. A. Vlietstra, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp, zaterdag tijdens de 41e zendingsdag in het Veluwse dorp. De bijeenkomst in het kerkgebouw van de gemeente trok ruim honderd bezoekers. Op de eerste zendingsdag, 21 juli 1984, werden 2600 bezoekers genoteerd.
Ds. Vlietstra, die de opening en de sluiting verzorgde, mediteerde vanuit Johannes 4:28-29 over het gesprek van Jezus met de Samaritaanse vrouw. „Als Christus niet was gekomen om haar aan haar zondige leven te ontdekken, zou ze niet anders zijn gaan leven. Bekering leert breken met de zonde.”
Hij wees op het gevolg. „De vrouw voelde dat ze ook anderen moest bekendmaken met de Zaligmaker. Ze bedreef zending omdat ze eerst zelf het voorwerp van zending was. God begon daarmee. De vrouw was vol van Christus. Ze kon niet anders dan de burgers van de stad toeroepen om de Heere te zoeken.”
De predikant betrok zijn boodschap op de toehoorders. „We moeten de zending dichtbij niet vergeten. Hopelijk hebben we iets van de Samaritaanse vrouw: om mensen in onze omgeving te vertellen van die ene Naam.”
Zaaier
’s Middags sprak ds. M. van Sligtenhorst uit Nieuwleusen ook over iemand die in eigen omgeving begon te evangeliseren. Hij sprak over de Gadareense bezetene uit Markus 5. „Jezus genas hem, nadat Hij de gelijkenis van het zaad in de akker verteld had. Wij zouden geen akker verwachten in het hart van deze door duivelen bezeten man, maar als Jezus komt, wordt hij genezen. De man wil meegaan, maar hij moet zaaier in zijn eigen omgeving worden. Hij heeft er verteld wat Jezus gedaan heeft. Er kwam een kerkje en nog een, de kerkjes van de begintijd van de christelijke kerk.”
De hersteld hervormde predikant trok er een les uit. „De Heere Jezus openbaarde Zijn macht en gaf licht over het bestaan. Wie geschikt probeert te worden voor Jezus is er afschuwelijk aan toe. U mag wel uw ongeschikte hart aanbieden aan Hem. De Heere Jezus is niet alleen machtig, maar ook gewillig om te helpen.”
Ongeschikt
Ds. D. Zoet, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Garderen, sprak eveneens over zaad. Hij deed dat naar aanleiding van Psalm 72:16a, waar het gaat over het koren op de bergen en de vrucht ervan. „Het Evangelie komt op plaatsen die wij ongeschikt vinden. Het geheim ligt niet in de zaaier, maar in de Koning van de kerk.”
Hij wees op het geestelijk klimaat in Nederland, dat op dit moment ongeschikt lijkt voor het zaad. „Er waait door ons land een ijskoude wind van secularisatie. Tegen die donkere achtergrond komt Sions Koning met het goede zaad. Dwars tegen alles in komt het Koninkrijk van God er toch, ook op plaatsen waar geen verwachting is. We mogen grote dingen van God verwachten. Er is hoop en verwachting, ook in Nederland. Hoe duister het ook geworden is, de groei is gegarandeerd.”
„God is gewillig om de genade te geven” - Ds. A. van Duijn, predikant te Wijk en Aalburg
Vermaning
Soms is vermaning nodig, zo bleek uit de woorden van ds. A. van Duijn uit Wijk en Aalburg. Hij mediteerde over Handelingen 13:43b. De hersteld hervormde predikant merkte op dat Paulus de mensen vermaande bij de genade Gods te blijven. „Dat betekent niet dat de mens het in eigen kracht kan, maar een vermaning moet ook niet afgezwakt worden tot een wens. Het is de wil van God. Hij is gewillig om de genade te geven. God komt mee in de vermaning. Als die te weinig functioneert, kwijnt het geestelijke leven. Ze moet een plek blijven houden in de prediking.”
Over de vrucht van de vermaning zei ds. Van Duijn: „Hoe meer we bij de genade blijven, hoe meer Gods werk schittert in ons leven en hoe meer er van ons uitgaat naar onze omgeving toe.”
De hersteld hervormde emeritus predikant ds. D. Heemskerk uit Uddel sprak over Jesaja 55:4-5. Met de daarin genoemde „getuige der volken” wordt, aldus ds. Heemskerk, Christus bedoeld. „Er is een weg tot behoud: verloren in onszelf en vrijmoedig ziende op die Getuige.”