BURGEMEESTER ROTTERDAM
Rotterdam krijgt in Carola Schouten voor het eerst een “burgermoeder”

Met voormalig ChristenUnie-minister Carola Schouten (46) krijgt Rotterdam voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Op haar voordracht komen verschillende positieve reacties.

„Het is een heerlijke stad. Eerlijk, zonder opsmuk”, zei Carola Schouten in juni over haar stad Rotterdam, waarvan zij burgemeester wordt. beeld ANP, Sem van der Wal
„Het is een heerlijke stad. Eerlijk, zonder opsmuk”, zei Carola Schouten in juni over haar stad Rotterdam, waarvan zij burgemeester wordt. beeld ANP, Sem van der Wal

„Hartelijke felicitaties voor Carola Schouten”, schreef oud-minister Hugo de Jonge donderdagavond op X, kort na de bekendmaking van Schoutens voordracht als burgemeester van Rotterdam. De Jonge was zelf ook in de race voor het burgemeesterschap van de havenstad. „Eerlijk is eerlijk: ik was het graag geworden. Maar de stad is bij Carola in goede handen.”

Ruud van der Velden, voorzitter van de vertrouwenscommissie die Schouten voordroeg, sprak donderdagavond van een „historische gebeurtenis, nu we voor het eerst een burgermoeder krijgen”.

Mirjam Bikker, partijleider van de ChristenUnie, vindt de voordracht van Schouten „prachtig nieuws”, schrijft ze in een X-bericht. „Rotterdam krijgt een bevlogen burgemeester die van de stad houdt, de stad kent en oog heeft voor alle Rotterdammers.” Ook voormalig CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers toont zich op X verheugd over „over de keus van Rotterdam voor deze vrouw met zo’n scherp verstand en zo’n groot, warm hart.”

De ChristenUnie heeft slechts één zetel in de Rotterdamse gemeenteraad, wat de voordracht van Schouten extra bijzonder maakt. „Ik had het niet geloofd als dit mij een paar jaar geleden was verteld”, zei CU-raadslid Tjalling Vonk in het Algemeen Dagblad . „Het is bijzonder om als kleine partij een burgemeester te leveren, en al helemaal in zo’n grote stad als Rotterdam.”

Zonder opsmuk

Boerendochter Schouten groeide op in het Noord-Brabantse Giessen, maar woont sinds de aanvang van haar studietijd in 1995 in Rotterdam. „Het is een heerlijke stad. Eerlijk, zonder opsmuk. Ik woon er met heel veel plezier”, zei ze vorige maand over haar woonplaats in een interview in NRC.

Schouten studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Tijdens haar studie raakte ze onbedoeld zwanger van een zoon, die ze in haar eentje opvoedde. In vergelijking met het alleenstaand moederschap vond ze het ministerschap „peanuts” (makkelijk, EV), zei ze in 2021 in een televisieprogramma van de regionale omroep Rijnmond.

Schouten beschikt over een schat aan bestuurlijke ervaring: in 2006 werd ze beleidsmedewerker voor de ChristenUnie, waar ze zich ontpopte als financieel expert. Vijf jaar later trad ze toe tot de Tweede Kamer. In 2017 werd ze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in het laatste kabinet-Rutte vicepremier en minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Een van haar wapenfeiten is de nieuwe pensioenwet, die vorig jaar werd aangenomen door de Eerste Kamer.

Dinsdag nam ze afscheid van de landelijke politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
ChristenUnie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer