BinnenlandBurgemeester Rotterdam
Voormalig ChristenUnie-minister Carola Schouten voorgedragen als nieuwe burgemeester van Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraad heeft Carola Schouten voorgedragen als opvolger van Ahmed Aboutaleb op als burgemeester van Rotterdam. Dat maakte Rotterdams raadslid Ruud van der Velden donderdagavond bekend namens de vertrouwenscommissie van de raad, die de sollicitatieprocedure van de burgemeester heeft gedaan.

Onlineredactie
De naam van Schouten ging al rond als een van de topkandidaten voor de functie. beeld ANP, Robin Utrecht
De naam van Schouten ging al rond als een van de topkandidaten voor de functie. beeld ANP, Robin Utrecht

Als de screening van Schouten goed uitvalt, wordt zij op 10 oktober geïnstalleerd. De naam van Schouten ging al rond als een van de topkandidaten voor de functie. De bekendmaking van haar naam werd door de raadsleden met een luid applaus begroet.

„De nieuwe burgemeester wordt op 10-10, hoe kan het anders in 010, geïnstalleerd”, zei Van der Velden bij de bekendmaking van de naam. Volgens SP-raadslid en lid van de vertrouwenscommissie Theo Coskun, zaten er meerdere geschikte kandidaten onder de 26 sollicitanten, maar was er brede steun voor de kandidatuur van Schouten.

Schouten (46) was tot het aantreden van het kabinet-Schoof deze week namens de ChristenUnie vice-premier en minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in het kabinet-Rutte IV. In het derde kabinet-Rutte was ze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Felicitaties

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb feliciteert Carola Schouten met de voordracht als nieuwe burgemeester van de stad. De naam van Schouten werd donderdagavond bekendgemaakt. „Het is nu afwachten op het verdere proces, zodat de burgemeester kan zorgen voor een warme overdracht om de nieuwe burgemeester op weg te helpen”, laat Aboutalebs woordvoerder weten.

Ook Hugo de Jonge heeft Carola Schouten gefeliciteerd met haar voordracht als burgemeester van Rotterdam. De oud-minister was zelf ook in de race voor het burgemeesterschap van de Maasstad. „Hartelijke felicitaties voor Carola Schouten”, schrijft de Jonge op X. „Eerlijk is eerlijk: ik was het graag geworden. Maar de stad is bij Carola in goede handen.” De Jonge wenst Schouten „heel veel succes en al het goede voor ons mooie Rotterdam”.

Partijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker vindt de voordracht van CU-politica Schouten „geweldig nieuws”. Ook voormalig CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers is zeer te spreken over de keus van Rotterdam „voor deze vrouw met zo’n scherp verstand en zo’n groot, warm hart”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
ChristenUnie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer