BuitenlandFranse verkiezingen
Ruim 200 kandidaten zien af van tweede ronde Franse verkiezingen om winst RN te voorkomen

Ruim tweehonderd kandidaten hebben afgezien van hun deelname aan de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Ze hopen zo te voorkomen dat een kandidaat van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen de zetel wint.

Redactie buitenland
Partijleider Marine Le Pen van Rassemblement National. beeld AFP, Dimitar Dilkoff
Partijleider Marine Le Pen van Rassemblement National. beeld AFP, Dimitar Dilkoff

Van de 214 kandidaten die afzagen van de tweede ronde zijn er 126 lid van de linkse coalitie Nouveau Front Populaire (NFP) en komen 78 uit het kamp van president Emmanuel Macron. Kandidaten die wel wilden meedoen aan de tweede verkiezingsronde hadden dinsdag tot 18.00 uur de tijd om zich aan te melden.

Parlementsverkiezingen in Frankrijk verlopen in twee ronden. Wie in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen haalt, krijgt namens dat kiesdistrict direct een zetel. Van de 577 parlementariërs in het Franse parlement hebben er 76 in de eerste verkiezingsronde van afgelopen zondag genoeg steun gekregen. Bij die ronde kreeg RN landelijk de meeste stemmen.

In de meeste kiesdistricten is de strijd echter nog niet beslist, en mogen kandidaten met meer dan een achtste van de stemmen door naar een tweede ronde die voor komende zondag staat gepland. In 392 kiesdistricten zijn nog twee kandidaten over. En in 109 districten kan gekozen worden uit drie of soms zelfs vier kandidaten.

Wanhoopsoffensief

Kandidaten die zich nu hebben teruggetrokken, doen dat om te voorkomen dat ze stemmen wegsnoepen van een politicus die anders zou kunnen winnen van RN. Zo kunnen ze voorkomen dat RN een meerderheid kan halen in het parlement en een kabinet kan vormen.

Le Pen heeft eerder gezegd dat haar partij alleen een regering wil vormen als zij een meerderheid haalt, ten minste 289 zetels. In een interview met radiozender France Inter op dinsdag leek ze daarop terug te komen. Met bijvoorbeeld 270 zetels doet de partij ook al een poging tot regeren. Dan zal RN dus steun moeten vinden bij andere partijen. Als RN een absolute meerderheid in het parlement krijgt, zou het de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat een uiterst rechtse partij een regering kan vormen in Frankrijk.

Dinsdag heeft RN opnieuw een parlementskandidaat teruggetrokken. Ludivine Daoudi, die bij de eerste stemronde in Caen bijna 20 procent van de stemmen kreeg, raakte maandag in opspraak nadat haar concurrent in het kiesdistrict een foto deelde waarop Daoudi een pet van de Luftwaffe draagt met daarop een hakenkruis. De foto zou jaren terug zijn gemaakt op een wapenbeurs. RN heeft al de steun aan meerdere kandidaten ingetrokken vanwege racistische of antisemitische uitlatingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer