Buitenland
NASA ontkent dat astronauten gestrand zijn op ruimtestation ISS

De astronauten die met ruimteschip Starliner naar het internationaal ruimtestation ISS zijn gevlogen, zijn daar niet gestrand. Dat stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag na mediaberichten van die strekking. De terugkeer van de twee astronauten is al verschillende malen uitgesteld.

ANP

NASA ontkende dat Butch Wilmore en Suni Williams vast zijn komen te zitten nadat de ruimtevaartorganisatie eerder vrijdag had laten weten dat ingenieurs nog een paar weken testen zullen uitvoeren voordat de twee astronauten terug naar aarde kunnen keren. Volgens NASA en bouwer van het ruimteschip Boeing zou de Starliner de astronauten in een noodsituatie wel terug kunnen brengen, maar mag het ruimteschip dat vanwege technische problemen niet doen als het niet strikt noodzakelijk is.

De astronauten vertrokken op 5 juni na jaren van problemen rond de Starliner, waaronder twee op het laatste moment afgebroken lanceringspogingen. De volgende dag koppelden ze aan voor een verblijf dat ongeveer een week had moeten duren. Hun terugreis werd uitgesteld om problemen met de voortstuwing, ook kwam er tijdens de heenreis een heliumlekkage in het ruimteschip aan het licht.

Een woordvoerder van NASA zei vrijdag dat Williams en Wilmore „genieten van hun tijd in het ruimtestation” en dat NASA hen „op het juiste moment” met de Starliner terug naar aarde zal brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer