BinnenlandGenderdysforie

Weerstand bij conferentie genderdysforie

Wat is de beste zorg voor jongeren met genderdysforie? Deze vraag staat centraal tijdens een wetenschappelijke conferentie aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Zoveel „transhaat” vraagt om een demonstratie, aldus de groep Trans Zorg Nu!

Tineke van der Waal
27 June 2024 10:03
Het logo van het Amsterdam UMC op het ziekenhuis. beeld ANP, Koen van Weel
Het logo van het Amsterdam UMC op het ziekenhuis. beeld ANP, Koen van Weel

Buiten het VU-gebouw demonstreren activisten tegen de „transhatende pseudowetenschappers”. Volgens de groep Trans Zorg Nu! wil de organisatie de toegang van transjongeren tot hormoonblokkers beperken. Eerder deze week al uitten belangenorganisaties voor transgender personen „grote zorgen” over de conferentie.„Transfobie en misinformatie op conferentie VU”, kopt een gezamenlijk persbericht.

Vanwege de onrust is NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger toch niet welkom. Ze zou als toehoorder aanwezig zijn en betreurt dat dit niet mogelijk is. „Ik wilde alleen komen om te luisteren en te leren. Als woordvoerder medische ethiek is het essentieel dat ik op de hoogte ben van de laatste wetenschappelijke stand van zaken”, aldus Hertzberger.

Vanwege de gevoelige thematiek heeft de conferentie aan de VU een besloten karakter. De bijeenkomst moet een constructieve wetenschappelijke dialoog bieden over de best mogelijke zorg voor Nederlandse minderjarigen met genderdysforie, aldus organisatoren dr. Jilles Smids en mr. dr. Lodewijk Smeehuijzen. Hiervoor nodigden ze een aantal Nederlandse genderartsen en -wetenschappers én kritische buitenlandse collega’s uit. Zo zijn behalve medisch psycholoog dr. Chris Verhaak (Radboud UMC) en kinder- en jeugdpsychiater dr. Annelou de Vries (Amsterdam UMC) ook de Britse kinderarts dr. Hilary Cass en de Finse kinderpsychiater prof.dr. Riitakerttu Kaltiala in Amsterdam. De laatsten spreken over de vraag waarom puberteitsremmers in Finland en Engeland recent zijn beperkt en welke zorg daarvoor in de plaats is gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer