„Britse genderkliniek niet veilig voor kinderen”
De enige Britse genderkliniek voor jongeren, Tavistock, krijgt een onvoldoende. Volgens een onafhankelijk rapport dat vorige week verscheen, is de Londense kliniek „geen veilige of haalbare langetermijnoptie” voor kinderen.
Kinderen en tieners met genderidentiteitsproblemen hebben „fundamenteel andere” zorg nodig dan nu in Groot-Brittannië standaard is, aldus dr. Hilary Cass. De voormalig kinderarts deed in opdracht van de Britse openbare gezondheidszorgorganisatie NHS afgelopen zestien maanden onderzoek naar de Tavistock-kliniek, waar kinderen vanaf tien jaar een experimentele hormoonbehandeling kunnen ondergaan. De genderkliniek in Londen is de enige gespecialiseerde Britse kliniek voor kinderen en jongeren die zich als transgender identificeren.
Cass signaleert in een tussentijds rapport (The Cass Review) dat jongeren de hormoonbehandeling kunnen krijgen die ze verlangen, terwijl ze wellicht meer geholpen zijn met afwachten –en dus niet behandelen– of met psychologische zorg.
Zorgkinderen
Volgens Cass is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de behandeling die vandaag voor jongeren gangbaar is. De beperkte studies die er zijn, betreffen vooral biologische jongens bij wie al op jonge leeftijd genderdysforie speelde. Zij vormden altijd de belangrijkste groep die bij Tavistock aanklopte. Momenteel gaat het in driekwart van de gevallen echter om tienermeisjes bij wie als kind geen genderdysforie speelde. Naar de oorzaak voor deze verschuiving is nog geen onderzoek gedaan. Voor Cass staat vast dat een andere populatie om een andere benadering vraagt.
Hier komt bij dat de sterk toegenomen vraag naar gendertransities de zorg onder druk heeft gezet. In 2009 verwelkomde de kliniek jaarlijks ongeveer 50 jongeren als cliënt, maar in 2020 waren dat er 2500, met nog eens 4600 jongeren op de wachtlijst. Als gevolg van de stijging zijn beoordelingen vaak minder uitgebreid, terwijl hiervoor volgens Cass juist tijd nodig is.
Ze erkent dat genderdysforie meerdere oorzaken kan hebben, met meerdere wegen naar een oplossing. „Veel jongeren die worden doorverwezen hebben andere psychische aandoeningen. Bij een derde speelt autisme of een andere vorm van neurodiversiteit. Ook is er een oververtegenwoordiging van zorgkinderen uit de opvang of pleegzorg.”
Reactie
The Cass Review spreekt zich niet uit over het gebruik van hormoonbehandelingen, vanwege „hiaten in de wetenschappelijke basis.” Wel maakt het duidelijk dat een „verstikt” transgenderdebat veel medici „nerveus” heeft gemaakt. Artsen voelen zich onder druk gezet om mee te bewegen met kinderen die van geslacht willen veranderen.
Cass pleit er in het rapport voor om systematisch gegevens over de genderbehandeling te verzamelen. Ook adviseert ze om naast de genderkliniek in Londen regionale centra op te tuigen om jongeren specialistische zorg te bieden, als onderdeel van een breder traject.
In een reactie zegt een woordvoerder van Tavistock met dr. Cass en de NHS-gezondheidszorg te zullen samenwerken en „de focus op het vergroten en verbreden van de zorg” en op het ontwikkelen van een wetenschappelijke basis toe te juichen.
Tavistock kwam in 2019 in de schijnwerpers te staan toen Keira Bell de kliniek voor de rechter daagde. De toen 23-jarige Bell had spijt van de geslachtsbehandeling die ze als tiener onderging en oordeelde dat de kliniek haar te gemakkelijk in transitie had laten gaan. De Britse rechtbank gaf Bell eind 2020 gelijk en zette een rem op de genderbehandeling van kinderen. Aansluitend kreeg dr. Hilary Cass opdracht om onderzoek te doen naar de Tavistock-kliniek. The Cass Review is hiervan een tussentijds rapportage.
Bell bedankt Cass via Twitter voor haar werk. „Klinkt als een stap in de goede richting. Naast dit alles heb ik nog steeds dagelijks fysieke, emotionele pijn, en dat geldt ook voor anderen. Ik wil mensen eraan herinneren dat dit niet abstract is.”