BuitenlandWikiLeaks
Assange bekent schuld en is weer een vrij man

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft schuld bekend aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren. Met zijn schuldbekentenis, gedaan voor een rechtbank op het Amerikaanse eiland Saipan, in de Grote Oceaan, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij met de Verenigde Staten heeft gesloten.

ANP
Een toestel met aan boord naar verluidt Julian Assange vertrekt van Saipan International Airport op het Amerikaanse eiland Saipan, in de Grote Oceaan. beeld AFP, Yuichi Yamazaki
Een toestel met aan boord naar verluidt Julian Assange vertrekt van Saipan International Airport op het Amerikaanse eiland Saipan, in de Grote Oceaan. beeld AFP, Yuichi Yamazaki

De rechter aanvaardde de schuldbekentenis van Assange. „Met deze uitspraak lijkt het erop dat u als vrij man deze rechtszaal kunt verlaten”, zei rechter Ramona Manglona. Krachtens de deal met de VS wordt Assange voor de schendingen van de Amerikaanse spionagewet veroordeeld tot 62 maanden cel, maar die straf hoeft hij niet meer uit te zitten. De klokkenluider zat al sinds april 2019 opgesloten in de Belmarsh-gevangenis in Londen. Daarvoor verbleef hij zeven jaar op de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

In de VS werd Assange vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij riskeerde tot 175 jaar cel voor de publicatie van geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Binnen enkele uren vliegt Assange naar Canberra in Australië, zijn geboorteland, meldt WikiLeaks op sociale media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer