PolitiekKabinetsformatie
Beoogd PVV-minister Beljaarts over betrokkenheid bij faillissement: Storm in een glas water

Beoogd PVV-minister Beljaarts treft naar eigen zeggen geen blaam voor het faillissement van een dochteronderneming van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de voormalig hotelmanager en bestuurder is er sprake van „een storm in een glas water”.

Beljaarts. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Beljaarts. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat zei Beljaarts maandag in de Tweede Kamer. Kamerleden vroegen de kandidaat-minister van Economische Zaken −namens de PVV− naar zijn betrokkenheid bij het faillissement van Rekenwerk BV. Deze dochteronderneming van branchevereniging KHN verrichtte administratieve diensten voor horecabedrijven, zoals het doen van belastingaangifte en het opstellen van de jaarrekening.

Rekenwerk BV heeft een jaar geleden haar faillissement aangevraagd omdat het administratiebedrijf niet meer levensvatbaar bleek. Verder is er sprake van gedupeerde horeca-ondernemers die betaalden voor financiële diensten, maar de tegenprestatie bleef achterwege.

„Ik heb juist als bestuurder de onregelmatigheden ontdekt” - Dirk Beljaarts, beoogd minister van Economische Zaken

Beljaarts was van 2019 tot 2024 algemeen directeur van KHN. In die hoedanigheid was hij van 2020 tot 2024 bestuurder-directeur bij Rekenwerk BV, een 100 procent dochteronderneming van KHN.

Beljaarts stelde tijdens zijn hoorzitting dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden. Tot 2023 hielden de aandeelhouders toezicht op Rekenwerk BV, zei hij. Op hun verzoek is Beljaarts zich pas sinds vorig jaar actief gaan bemoeien met de dochteronderneming. „Ik heb juist als bestuurder de onregelmatigheden ontdekt”, verklaarde Beljaarts.

Er is volgens de voormalig hotelmanager dan ook geen sprake van dat hij aansprakelijk zou worden gesteld door de curator. „Het is niet voor niets dat tegen de andere bestuurder aangifte is gedaan en niet tegen mij”, aldus Beljaarts. „Mij treft geen blaam voor het faillissement. Daarom zit ik hier met een schoon geweten.”

Verschillende Kamerleden vroegen Beljaarts hoe het kan dat hij als bestuurder-directeur verantwoordelijk was voor Rekenwerk BV en zich de eerste jaren niet actief met het administratiebedrijf bemoeide. „Hoe gaf u invulling aan uw directeurschap”, vroeg NSC-Kamerlid Zeedijk.

Beljaarts wilde niet te diep op de zaak ingaan, omdat de curator nog niet klaar is met zijn onderzoek naar het faillissement. Naar verwachting rondt de curator binnen uiterlijk twee maanden zijn onderzoek af.

Druk

Het volgens Beljaarts ook niet waar dat hij onder druk zou zijn vertrokken als algemeen directeur bij KHN. Beljaarts kondigde maart dit jaar zijn afscheid aan. Enige tijd daarvoor zou de ledenraad bij het landelijk bestuur van de branchevereniging hebben aangedrongen op zijn vertrek, meldden verschillende media.

Beljaarts gaf aan dat er in de achterban van de branchevereniging onvrede was over zijn visie op het te voeren beleid gedurende de coronaperiode. Dat was volgens hem echter niet de aanleiding voor zijn vertrek. „Ik heb uiteindelijk zelf besloten te gaan. Na negen jaar bij KHN, waarvan twee tropenjaren in coronatijd, is het niet gek om een keer wat anders te gaan doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer