Beoogd PVV-minister Beljaarts betrokken bij faillissement
De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd minister van Economische Zaken, PVV’er Dirk Beljaarts, iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het administratiebedrijf.
Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. Daarnaast was hij sinds 2019 algemeen directeur bij branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Volgens een woordvoerder van de branchevereniging moet goed bekeken moet worden of, en zo ja, in hoeverre bestuurders van KHN Rekenwerk „iets aan te rekenen” valt, voor er verdere stappen genomen worden. De curator doet al bijna een jaar onderzoek.
KHN Rekenwerk is een bedrijf dat administratieve diensten verricht voor horecaondernemers. De onderneming ging in mei vorig jaar failliet. Volgens het bestuur was dat het gevolg van een „sterk teruggelopen” aantal opdrachtgevers en uitgebleven betalingen, als gevolg van de coronapandemie.
In het faillissementsverslag staat dat klanten klachten hadden. Zo was de administratie van veel klanten „niet volledig bijgewerkt”. Ook werden er geen aangiftes ingediend bij de fiscus en werden de jaarrekeningen niet opgesteld. „Hoewel hiervoor door de klanten een maandelijkse fee werd betaald, zijn de overeengekomen werkzaamheden niet uitgevoerd”, aldus het verslag.
Schuld
De fiscus heeft bij de curator een vordering van ruim een half miljoen euro neergelegd. De totale schuld bedraagt bijna 2 miljoen euro. In augustus vorig jaar is een begin gemaakt met het onderzoek naar de rechtmatigheid van het faillissement. In het laatste verslag, dat dateert van 16 mei, staat dat de curator „de nodige tijd” heeft besteed aan het onderzoek.
Voor de ledenraad van KHN was het faillissement er mede de reden van om bij het landelijk bestuur te vragen om het aftreden van directeur Dirk Beljaarts, meldde de Volkskrant. Het verzoek werd in februari bij het bestuur neergelegd; eind maart kondigde Beljaarts zijn vertrek aan.
Beljaarts zei tegen de Telegraaf dat er geen „persoonlijke aansprakelijkstelling” was en dat hij tot 2023 bestuurder op afstand was. „Toen de prestaties van Rekenwerk achterbleven ben ik door de aandeelhouders gevraagd mij actief met Rekenwerk te gaan bemoeien. Ik heb toen door intensief toezicht zelf ontdekt wat eerder is betiteld als vermeende fraude. Ik heb hier onmiddellijk melding van gemaakt en de kwestie zo goed mogelijk geprobeerd op te lossen, in nauw overleg met de aandeelhouder van KHN Rekenwerk B.V.”