Polen treedt op tegen ziekenhuizen die geen abortussen uitvoeren terwijl de aanvragers daar wettelijk voor in aanmerking komen.
Een ziekenhuis is beboet en er lopen onderzoeken naar andere instellingen. Dit toont een verandering aan in een land met een van de strengste abortuswetten in Europa.
De regering van premier Donald Tusk heeft recent besloten dat door de overheid gefinancierde medische centra worden beboet als ze procedures weigeren die wettelijk zijn toegestaan. De boetes lopen op tot 2 procent van de financiering. Het Pabianice Medical Center heeft nu een boete van omgerekend ruim 127.000 euro opgelegd gekregen van het Nationale Gezondheidsfonds.
Dat ziekenhuis weigerde een 41-jarige vrouw een abortus. De vrouw was veertien weken zwanger en had documentatie waaruit bleek dat haar zwangerschap een gevaar voor haar gezondheid of leven vormde. Ze week uiteindelijk uit naar een ander ziekenhuis. Het Nationale Gezondheidsfonds doet onderzoek naar twee andere medische faciliteiten.
Polen introduceerde in 2021 strenge abortuswetgeving. Abortus is alleen toegestaan bij verkrachting, incest of gevaar voor de gezondheid of het leven van de moeder. Maar ook als een vrouw aan deze voorwaarden voldoet, kan een arts weigeren door een beroep te doen op een zogeheten gewetensclausule.
De strenge abortusregels behoren nog tot de nalatenschap van de nationalistische en conservatieve regering die in 2023 na acht jaar werd vervangen door pro-Europese partijen onder leiding van Tusk. Deze partijen beloofden in hun verkiezingscampagne onder meer een versoepeling van de abortuswetgeving.
De versoepeling wordt mogelijk pas volgend jaar werkelijkheid, na het aantreden van een nieuwe president. De huidige president Andrzej Duda is conservatief en loyaal aan de vorige regering en kan zijn veto uitspreken.