Cultuur & boekenBoekentips
Leespaspoort van Evelien Baijense-van Manen + 3 tips van Daniëlle (van @Leeslievelings)

Wat, waar en hoe leest Evelien Baijense-van Manen het liefst? En welke drie recent verschenen boeken verdienen volgens Daniëlle Heerens –bekend van Instagramaccount Leeslievelings– een aanbeveling?

Evelien Baijense.
beeld RD, Anton Dommerholt 
Evelien Baijense. beeld RD, Anton Dommerholt 

Leespaspoort Evelien Baijense-van Manen

Naam: Evelien Baijense-van Manen

Woonplaats: Apeldoorn

Leeftijd: 30

Favoriete genre(s)

Psychologie, biografieën, geloofsopbouw, literatuur, psychologische romans.

Favoriete auteur(s)

Marilynne Robinson, Maria M. Rosseels, Chaim Potok, Ann Voskamp, Marianne Witvliet.

Favoriete jeugdboek/jeugdserie

Als kind las ik alles wat maar voorhanden was. Ik herinner me dat ”Danseres zonder benen” (Clara Asscher-Pinkhof) en ”Niemandsland” (Guurtje Leguijt) in mijn vroege tienertijd veel indruk op mij maakten. De laatstgenoemde roman droeg deels bij aan mijn keuze voor de studie psychologie.

Dit boek lees ik op dit moment

Heb je even? Er ligt standaard een stapeltje theologie- en opvoedboeken, waar ik zo nu en dan een stuk uit lees. We lezen nu met een kring voor echtparen ”Het huwelijk” (Tim Keller) en net voor het slapengaan lees ik dagelijks in ”Bidden in de nacht” (Tish Warren). Een vriendin leende mij ”Alles wordt lichter” (Janke Reitsma) en daar hoop ik straks ter ontspanning in te beginnen.

Favoriete boekhandel

Voor tweedehandsboeken is De Tweede Lezer in Apeldoorn een fantastische plek, waar de geur van oude boeken je bij de deur tegemoetkomt. Nieuwe boeken koop ik via CLC Boeken en Muziek, want het voortbestaan van (christelijke) fysieke boekhandels ligt me na aan het hart.

Dat vind ik zo fijn aan lezen

Het ontdekken van nieuwe werelden, het leren, genieten van taalgebruik, ontspannen, inzicht krijgen in intermenselijke relaties.

Fijnste leesplek

Leerzame lectuur lees ik het liefst overdag aan de eettafel met potlood en pen binnen handbereik om te arceren en notities te maken. Ontspannende boeken daarentegen het liefst ’s avonds op de bank als het huis stil is en op lente- en zomeravonden op de tuinbank.

Dit boek heeft me het meest geïnspireerd

Er zijn veel boeken die me op verschillende gebieden inspireren, maar drie titels die me te binnen schieten zijn het onlangs gelezen ”Het moois dat we delen” (Ish Ait Hamou); ”Stilte” (Shusako Endo), dat ik een paar jaar geleden las; en een tiental jaar terug las ik ”Belijdenissen” (Aurelius Agustinus). Stuk voor stuk boeken die een reactie vragen, die doordacht willen worden.

Beste boek aller tijden

Dat blijft toch echt de Bijbel. Dagelijks opbouwend, vertroostend, schurend, leerzaam.

„Met een baby in de draagzak bleek een e-reader ideaal” - Evelien Baijense-van Manen, lezer

Papieren boek of e-book

Met een baby in de draagzak bleek een e-reader ideaal en sindsdien is deze onmisbaar op reis en tijdens wandeltochten. Maar er gaat niets boven een papieren boek, vanwege de geur, de fysieke aanwezigheid in de boekenkast en het doorbladeren.

Kopen of lenen

Beide. Boeken van favoriete auteurs en psychologie en geloofsopbouwende titels koop ik graag, om te (her)lezen en uit te lenen. Bij de bibliotheek leen ik meer ontspannende boeken of moderne literatuur.

Hier doe ik leesinspiratie op

In kranten, tijdschriften, podcasts, bij vrienden, via onze gemeentepredikant, de sprintertafel van de bibliotheek, via Leeslievelings. Eigenlijk overal wel.

Dit boek wil ik ooit nog lezen

In mijn agenda en op mijn telefoon staan standaard wensenlijsten met nog te lezen titels, maar de boeken ”Bidden met de Bijbel” (Nicolas Sintobin), ”De leerlingen” (Daan Molenaar) en ”Generatie angststoornis” (Jonathan Haidt) prijken bovenaan, naar aanleiding van verschillende podcasts die ik onlangs luisterde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer