BinnenlandVaderdag

Vaders ontdekken het vaderschap; „Er is de laatste vijftien jaar echt wat veranderd”

Vaders zijn soms meer thuis dan vroeger, moeders juist minder. „Het gezin gaat voor alles; dat is in onze gezindte niet veranderd”, zegt Jan Schreuders.

L. Vogelaar
14 June 2024 09:50Gewijzigd op 14 June 2024 10:44
beeld Unsplash
beeld Unsplash

Er wordt over vaderschap meer nagedacht, zegt de manager van vakorganisatie RMU, tevens voorzitter van de Reformatorische Oudervereniging (ROV). „Vroeger besteedden vaders meer dan nu vrijwel al hun tijd aan werk, kerk en andere organisaties. Nu moeders meer de arbeidsmarkt op zijn gegaan, worden de taken thuis anders verdeeld. Onze gezindte komt achteraan, maar je ziet er dezelfde ontwikkeling als in de samenleving. Vrouwen zijn gemiddeld nu ook bijna net zo hoog opgeleid als mannen, en dat is een springplank naar betaald werk.”

De overheid heeft dat met veranderde wetgeving mogelijk gemaakt én gestimuleerd, zegt Schreuders. „Dat gebeurde wel vanuit een negatieve houding richting huisvrouwen. Die werden aangeduid als onbenut arbeidspotentieel.”

Minder werken is makkelijker geworden, flexibel of thuis werken ook. „Jongeren staan daar anders in dan eerdere generaties. Vroeger ging je af als je geen baan voor vijf dagen had. Nu vinden jongeren drie of vier dagen ook wel best, zodat je tijd overhoudt voor leuke dingen.”

In veel gezinnen met kinderen worden de taken meer verdeeld dan vroeger gebeurde, signaleert de RMU-jurist. „Zolang de roeping van ouders in hun gezin niet veronachtzaamd wordt, is dat ook niet echt verkeerd. Vrouwen houden daardoor hun contacten en ervaring bij, en een aantal uren buitenshuis werken geeft soms nieuwe energie voor het werk in het gezin.” Andere moeders kiezen ervoor volledig thuis te blijven. „Want daar ligt hun eerste taak. Daar wordt in onze gezindte nog steeds serieus inhoud aan gegeven.”

Grenzen

Karel Post, die als therapeut veel vaders spreekt, signaleert ook dat vaderschap meer aandacht krijgt. „Geboorteverlof, papadag, er is de laatste vijftien jaar echt wat veranderd. Ik gun mannen ook dat ze meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Voor kinderen is het mooi om te zien dat vaders andere accenten leggen en dingen anders doen dan moeders.”

Voor jongens kan het wel lastig zijn dat de rollen van mannen en vrouwen meer op elkaar lijken, stelt de therapeut. „Daar is weinig aandacht voor. Meisjes zijn gestimuleerd zich te ontplooien, maar jongens krijgen geen begeleiding. Omdat stoere bezigheden in de samenleving minder worden geaccepteerd, zie je jongens weleens verzanden in gamegedrag. In plaats van een hut bouwen of fikkie stoken zijn ze met hun telefoon bezig, zeker in stedelijke gebieden waar nauwelijks ruimte meer is voor dingen die jongens aantrekkelijk vinden. Er worden van jongens ook meer sociale vaardigheden verwacht dan vroeger. Voor een aantal van hen is dat lastig.”

Dat vaders meer thuis zijn en moeders meer uit huis, blijkt wel grenzen te hebben, zegt Post. „Je ziet in onze gezindte geen omkering van rollen. Een man wil nog wel één dag per week thuisblijven, maar vaak niet meer dan dat. De rolverdeling man/vrouw blijft, en die is vanuit de schepping ook zo bedoeld. Omkering is tegen de natuur.”

„De rolverdeling man/vrouw blijft, en die is vanuit de schepping ook zo bedoeld” - Karel Post, therapeut

Zelfs een papadag is er niet overal. „In plattelandsgebieden waar hard werken de norm is en mannen al vroeg met hun gereedschapskist op stap gaan, is het lastiger om meer tijd voor de kinderen vrij te maken. Voor vaders die wel vrij nemen is het een uitdaging het werk echt los te laten. Als je constant naar je telefoon grijpt, mist het thuisblijven nog zijn doel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer