Oorlog in Israël
Hamas eist meer druk op Israël voor akkoord bestand

Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op bezoek is in het Midden-Oosten.

Redactie buitenland
Rook stijgt op boven Jabalia, in de noordelijke Gazastrook, na een Israëlisch bombardement. Links wordt een raket afgeschoten. Hamas eist, als onderdeel van een bestand, dat Israël zich volledig terugtrekt uit Gaza. beeld EPA, Atef Safadi
Rook stijgt op boven Jabalia, in de noordelijke Gazastrook, na een Israëlisch bombardement. Links wordt een raket afgeschoten. Hamas eist, als onderdeel van een bestand, dat Israël zich volledig terugtrekt uit Gaza. beeld EPA, Atef Safadi

„Blinken blijft praten over de instemming van Israël met het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren, maar we hebben geen enkele Israëlische functionaris zich hierover horen uitspreken”, zegt Hamas in een verklaring.

De Palestijnse terreurbeweging dringt er vervolgens bij Blinken op aan om „directe druk” uit te oefenen op Israël. Hamas wil dat de VS zwart-op-wit zetten dat Israël zich houdt aan het voorstel voor een staakt-het-vuren. De Palestijnse terreurbeweging zegt zelf positief te staan tegenover het plan, maar is sceptisch over de intenties van Israël.

Eind mei presenteerde de Amerikaanse president Joe Biden een voorstel, dat volgens hem een „Israëlisch voorstel” zou zijn, voor een staakt-het-vuren in Gaza. Volgens het door Biden voorgestelde plan zou in drie fases een staakt-het-vuren moeten plaatsvinden en moet Hamas de gijzelaars vrijlaten.

Wijzigingen

Dinsdag liet Hamas aan bemiddelaars Qatar en Egypte weten positief tegenover het voorstel te staan. De Palestijnse beweging zei met Israël erover te willen onderhandelen, op voorwaarde dat de „agressie tegen Gaza” stopt en Israël zich terugtrekt uit de Gazastrook.

De reactie van Hamas kwam volgens een Israëlische functionaris neer op een afwijzing. „Hamas heeft het voorstel voor de vrijlating van gijzelaars verworpen”, zei de functionaris tegen Reuters.

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft Hamas „talrijke” wijzigingen voorgesteld in het plan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. „Sommige gevraagde wijzigingen zijn werkbaar, andere niet”, zei Blinken woensdag in Doha na een ontmoeting met zijn ambtgenoot uit Qatar.

Goedkeuring

Een formele reactie van de Israëlische regering met een duidelijke goedkeuring van Bidens voorstel tot een staakt-het-vuren is tot nog toe uitgebleven. Volgens de VS is dat ook niet nodig, want het bestand zou een Israëlisch ontwerp zijn – hoewel premier Benjamin Netanyahu ook zegt dat de oorlog niet kan beëindigd worden voordat Hamas totaal is verslagen.

Juist Hamas zou tot voor kort de enige partij zijn geweest die nog niet akkoord ging, zegt Washington. En dat terwijl bijna „de hele wereld” het voorstel steunt, zo benadrukte Blinken in Doha.

Woensdag heeft Israël de luchtaanvallen op zuidelijk Libanon hervat, nadat de Libanese terreurbeweging Hezbollah die dag tientallen raketten afvuurde op Noord-Israël. Het lijkt een vergeldingsactie voor de dood van de hoge Hezbollahcommandant Taleb Abdallah, die dinsdag omkwam bij een Israëlische luchtaanval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer