CU’er in nieuw kabinet
Eppo Bruins (CU) nieuwe onderwijsminister; „Dit is geen kabinet namens de ChristenUnie”

Oud-ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins wordt namens NSC de nieuwe minister van Onderwijs. ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker is daar niet blij mee.

Redactie politiek
Eppo Bruins. beeld ChristenUnie
Eppo Bruins. beeld ChristenUnie

Bikker toonde zich woensdag teleurgesteld over het besluit van Bruins. In een toelichting aan het Reformatorisch Dagblad verduidelijkt ze dat ze het toetreden van Bruins tot het kabinet-Schoof niet vindt stroken met de inzet van de partij om de komende jaren vanuit de oppositie een helder, christelijk geluid te laten horen.

„Natuurlijk is het een compliment als een partij als NSC de bestuurderskwaliteiten van een van onze oud-Kamerleden ziet en ik wens Eppo Bruins ook echt wijsheid toe bij de zware taak die hij gaat krijgen. Maar dit is geen kabinet namens de ChristenUnie, we hebben er niet voor onderhandeld. En mocht deze voordracht toch het beeld hebben opgeroepen dat ook wij bijdragen aan het kabinet: dat is niet zo.”

Bikker bevestigt verder dat NSC het voornemen om Bruins te polsen niet vooraf met haar heeft gedeeld. Bruins heeft wel contact gezocht met Bikker en die heeft hem de stap ten stelligste afgeraden.

In november verloor de ChristenUnie twee van de vijf zetels. Toen heeft Bikker al gezegd niet deel te willen nemen aan een nieuw kabinet. Bikker: „Daarbij ben ik helder geweest, ook als mensen dachten dat ze in beeld zouden komen: doe dat niet namens de ChristenUnie. Dat weet ook Eppo Bruins.” Een royement voor Bruins is niet aan de orde, zegt Bikker. „Wij zijn geen partij van royementen, maar hij zit er niet namens ons.”

Diverse Haagse bronnen bevestigden woensdag het bericht dat Bruins de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt. Hij is de eerste minister van wie bekend wordt dat hij lid is van een niet-coalitiepartij. De huidige minister, Mariëlle Paul (VVD), wordt waarschijnlijk staatssecretaris op hetzelfde departement.

De 54-jarige Bruins is momenteel voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hij studeerde natuurkunde en zat op het conservatorium met als hoofdvak piano. Hij haalde daar geen diploma. Bruins promoveerde in 1995 op een natuurkundig thema. Hij zat van 2015 tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, waar hij zich onder meer bezighield met onderwijs, financiën en luchtvaart.

Of Bruins zijn lidmaatschap van de ChristenUnie zal opgeven en lid zal worden van NSC, is nog niet duidelijk. Bruins wilde zelf donderdag niet reageren op de berichten over zijn kandidatuur voor het ministerschap op het departement van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer