BinnenlandWerkbezoek VS
Koningspaar in VS: „In Nederland fietsen we”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op werkbezoek in de Verenigde Staten. Na Atlanta en Savannah in de staat Georgia deden ze woensdag Albany in de staat New York aan. Deze donderdag zijn ze in de metropool New York City.

Redactie Koninklijk Huis
Koningin Máxima in gesprek met jongeren over klimaat en een gezonde leefomgeving. De ontmoeting in Albany had plaats bij de Schuyler Mansion, het huis uit 1763 van de Nederlanders Philip J. Schuyler en Catharine van Rensselaer. beeld ANP, Remko de Waal
Koningin Máxima in gesprek met jongeren over klimaat en een gezonde leefomgeving. De ontmoeting in Albany had plaats bij de Schuyler Mansion, het huis uit 1763 van de Nederlanders Philip J. Schuyler en Catharine van Rensselaer. beeld ANP, Remko de Waal

Het koningspaar sprak woensdag met jongeren over klimaatverandering en met vertegenwoordigers van bedrijven over nanotechnologie en halfgeleiders. De koning beklemtoonde dat „Nederland de op een na grootste investeerder is in de VS. Alleen al hier in New York State is de handels- en investeringsrelatie met Nederland goed voor 57.000 banen. Maar het gaat om veel méér dan economie. Het gaat ook om het vinden van antwoorden op de grote vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering, de omschakeling naar duurzame energie en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de cleanroom met een machine van het bedrijf ASML. beeld ANP, Patrick van Katwijk

Jongeren van verschillende leeftijden en scholen vertelden het koningspaar over de problemen die zij zien rond klimaatverandering, maar ook over de oplossingen die zij voor ogen hebben. De jongeren maken zich zorgen over de stijgende temperaturen, verpakkingen die niet hergebruikt kunnen worden en het aantal mensen die nog in auto’s rijden. Koningin Máxima kwam met een oplossing: „Wij gebruiken in Nederland heel veel fietsen.” Ook koning Willem-Alexander droeg een tip aan uit Nederland: de deelauto.

De koning en koningin prezen de jongeren voor wat ze doen. „Soms is het heel complex”, zei Máxima. „Het is moeilijk om echt plastic en bioplastic te onderscheiden.”

„Succes met het opleiden van jullie ouders”, zei de koning. Daarmee haakte hij in op wat hij eerder in het gesprek had gevraagd: of zij veel van hun ouders leren of dat zij hen vooral informeren over de staat van de wereld. Een beetje een mix, gaven de jongeren toe. „Wij hebben drie dochters, dus ik weet precies wat die mix is”, lachte de koning. „Wij leren meer van hen dan andersom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer