BuitenlandVluchtelingen
VN: Recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

ANP
Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook. beeld AFP, Eyad Baba
Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook. beeld AFP, Eyad Baba

Vorig jaar waren er nog ongeveer 110 miljoen ontheemden door oorlogen, crises en noodsituaties. Dat het aantal vluchtelingen toeneemt, toont volgens UNHCR vooral „het onvermogen zien om oplossingen te vinden voor nieuwe en langdurige crises”. De VN-organisatie wijst erop dat er nu wereldwijd ongeveer evenveel mensen op de vlucht zijn als er in heel Japan wonen.

„Achter deze schrikbarende en stijgende cijfers gaan ontelbare menselijke tragedies schuil”, zegt Filippo Grandi, de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Dat lijden moet de internationale gemeenschap ertoe aanzetten om dringend iets te doen aan de diepere oorzaken van gedwongen ontheemding.” Hij roept strijdende partijen op om het internationaal recht te accepteren en landen op om beter samen te werken. Anders zou het aantal vluchtelingen de komende jaren blijven stijgen, „met nieuwe ellende en kostbare humanitaire hulp tot gevolg”.

De stijging komt vooral door de oorlog in Soedan. Daar brak vorig jaar april een burgeroorlog uit, waardoor momenteel 12 miljoen Soedanezen op de vlucht zijn. Daarnaast hebben ook de oorlog in de Gazastrook en de gewelddadige gevechten in Myanmar en Congo ervoor gezorgd dat veel mensen hun huis en haard moesten verlaten. De meeste vluchtelingen verblijven nog in opvang in hun eigen land. 43,4 miljoen mensen zijn naar een ander land gevlucht, voor het overgrote deel naar buurlanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer