PolitiekBegrotingsplannen
Oppositie: Verhoog nog dit jaar kindgebonden budget 

Oppositiepartijen GL-PvdA, D66 en ChristenUnie willen nog dit jaar het kindgebonden budget verhogen. Gezinnen zouden daardoor 164 euro meer te besteden hebben.

NSC-Kamerlid Van Hijum erkende dat de besparing op de giftenaftrek een pijnlijke concessie is voor zijn partij. beeld ANP, Jeroen Jumelet
NSC-Kamerlid Van Hijum erkende dat de besparing op de giftenaftrek een pijnlijke concessie is voor zijn partij. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat voorstel deed GL-PvdA-Kamerlid Van der Lee dinsdag tijdens het debat over de voorjaarsnota. Eerder dit jaar stemde de Eerste Kamer tegen het verhogen van het minimumloon. Omdat deze maatregel niet doorgaat, willen GL-PvdA, D66 en CU dat het daarvoor gereserveerde budget aan andere koopkrachtmaatregelen wordt besteed. Het voorstel dat de partijen doen kost 345 miljoen euro.

„Ik ben bereid het inhoudelijke gesprek over de giftenaftrek voort te zetten” - Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid NSC

„Ik zal open kaart spelen”, lichtte Van der Lee tijdens het debat toe. Als het kindgebonden budget nog dit jaar omhoog gaat, zal daardoor de kinderarmoede dalen. Als gevolg daarvan komt de lat voor de nieuwe regering hoger te liggen. PVV, VVD, NSC en BBB spraken in het hoofdlijnenakkoord af om de armoedecijfers de komende jaren niet te laten verslechteren ten opzichte van referentiejaar 2024.

Het voorstel klinkt „hartstikke sympathiek”, reageerde NSC-Kamerlid Van Hijum. Hij is echter slechts beperkt enthousiast. Volgens de NSC’er is het probleem er vooral in gelegen dat de armoedecijfers ná 2024 oplopen.

Giftenaftrek

Het debat, dat strikt genomen over de laatste begrotingsplannen van het demissionaire kabinet zou moeten gaan, ging vooral over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Met name het plan om de giftenaftrek te halveren ligt de christelijke partijen zwaar op de maag.

SGP-Kamerlid Flach bracht zijn complimenten over aan collega-Kamerlid Grinwis (CU) vanwege de petitie ”Red de giftenaftrek”, die de CU’er tijdens het debat uitdeelde. Binnen een dag ondertekenden meer dan 10.000 mensen de petitie. Ook een brede coalitie aan goededoelenorganisaties, kerken en bedrijven scharen zich achter de oproep.

Flach wilde van Grinwis weten of de CU bereid is politieke consequenties te verbinden aan het verzet tegen de voorgenomen maatregel. De SGP „overweegt serieus” in het najaar tegen het Belastingplan te stemmen, kondigde Flach aan, waarna hij Grinwis de vraag voorlegde of hij bereid is hetzelfde te doen.

„Ik vind dit een verheugende interruptie bij deze sombere maatregel”, reageerde de CU’er. „Als deze maatregel daadwerkelijk in het Belastingplan belandt, is de ChristenUnie genoodzaakt tegen het hele Belastingplan te stemmen. Wij gaan niet meemaken dat op deze manier de samenleving in de kou wordt gezet.”

Eerder tijdens het debat erkende Van Hijum dat de besparing op de giftenaftrek een „pijnlijke concessie” is voor zijn partij. In het verkiezingsprogramma pleit NSC voor het behoud van de giftenaftrek. „Ik ben bereid het inhoudelijke gesprek voort te zetten”, antwoordde Van Hijum op vragen van Grinwis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Fiscaliteiten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer