Brede coalitie van goede doelen, kerken en bedrijven steunt petitie CU: Red de giftenaftrek
Een brede coalitie goededoelenorganisaties −van het Wereld Natuur Fonds tot Woord en Daad− kerken en bedrijven heeft een petitie van de ChristenUnie ondertekend. Gezamenlijk keren ze zich tegen het plan van PVV, VVD, NSC en BBB om de giftenaftrek te halveren.
„Het is een pleidooi vanuit de samenleving, voor de samenleving”, licht initiatiefnemer en CU-Kamerlid Pieter Grinwis toe. Hij zal de petitie ”Red de giftenaftrek” dinsdag tijdens het debat over de voorjaarsnota in de Tweede Kamer overhandigen aan demissionair minister Van Weyenberg (Financiën) en Tweede Kamerleden.
De ondertekenaars richten zich op het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de giftenaftrek te versoberen. In het hoofdlijnenakkoord is een bezuiniging van 250 miljoen euro ingeboekt. Daarmee halveert het belastingvoordeel voor particuliere gevers en verdwijnt de voordeelregeling voor gulle bedrijven.
„Ik overweeg serieus om tegen het Belastingplan te stemmen vanwege de giftenaftrek” - Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid ChristenUnie
„De coalitie zegt een regering te willen vormen die hoop geeft”, luidt de petitietekst. „Maar met de afschaffing van de giftenaftrek sijpelt de hoop uit de samenleving weg.” De deelnemende goede doelen, bedrijven en kerken willen dat de giftenaftrek blijft zoals die nu is.
„Het plan om de giftenaftrek te halveren is een kortzichtige maatregel”, vindt Grinwis. „De nieuwe coalitie dreigt met de rug naar de samenleving te gaan staan. Terwijl een gezonde samenleving juist een bakermat van goede initiatieven is. Omzien naar elkaar begint in de samenleving, niet bij de overheid. Daarom is het bezuinigen op de giftenaftrek zo’n slecht plan. Maatschappelijke initiatieven moet de overheid ruim baan geven en niet fiscaal ontmoedigen. Er zullen nu gaten vallen die de overheid zelf moet dichtlopen. Kortom, een schot in eigen voet.”
De ondertekenaars van de petitie vrezen dat goede doelen jaarlijks tientallen miljoenen giften zullen mislopen. Paul Smeets, hoogleraar filantropie aan de Universiteit van Amsterdam, voorspelde in het Nederlands Dagblad dat door deze maatregel giften aan goede doelen met 3,5 procent zullen afnemen. Daarmee daalt het bedrag aan giften met 56 miljoen euro.
Inktvlekwerking
Grinwis krijgt veel positieve reacties op zijn pleidooi voor het behoud van de giftenaftrek. Tegelijkertijd bereiken hem ook berichten van critici die zeggen: „Heb je de giftenaftrek nodig om te geven?” Grinwis’ antwoord: „Nee, vanzelfsprekend niet. Mensen moeten zich voor hun geefgedrag niet laten leiden door het al dan niet bestaan van de giftenaftrek. Dat laat onverlet dat de giftenaftrek impact heeft op het totaalbedrag aan giften. Bij goede doelen gaat deze maatregel er echt inhakken. Daar komt de inktvlekwerking nog bovenop. Eén betaalde kracht stuurt tientallen vrijwilligers aan. De inktvlekwerking van deze maatregel is dus veel groter dan een boekhouder kan bevroeden.”
Wat het CU-Kamerlid betreft is de politieke strijd over de giftenaftrek nog lang niet beslecht. Op Prinsjesdag zal het nieuwe kabinet in het Belastingplan met concrete plannen moeten komen. „Ik overweeg serieus om tegen het Belastingplan te stemmen vanwege de giftenaftrek”, zegt Grinwis. „Als er genoeg collega’s zijn die er ook zo over denken, kunnen we gezamenlijk een vuist maken. In de Eerste Kamer komt het nieuwe kabinet zetels tekort.”
De petitie is ondertekend door een brede coalitie aan goede doelen. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, KNRM, Leger des Heils, Natuurmonumenten, Hartstichting, Compassion, IJM, ZOA, Woord en Daad en Open Doors steunen de oproep.
Vanuit de kerken heeft de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zich aan de actie verbonden. Ook het platform interkerkelijk Contact in overheidszaken (Cio) doet mee. Vanuit het bedrijfsleven heeft groenteverdelingsbedrijf Rijk Zwaan de petitie ondertekend, net als de aan softwarebedrijf AFAS verbonden AFAS foundation en technisch dienstverlener Van Dorp.